Bøger, som nævner Straffeloven § 1

Strafferet som juridisk disciplin og fagområde

- Side 25 -

...kendetegn for disse handlinger. Dette er der heller ikke behov for, idet kredsen af ansvarspådragende handlinger, som vi skal se nedenfor i kapitel 3, er fastlagt ved lov (straffelovens § 1).1212. Se om den materielle retsstridighedslæres udvikling og opgøret hermed Baumbach, Det strafferetlige legalitetsprincip. Hjemmel og fortolkning, 2008, s. 455 ff.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 26 -

...negative konsekvenser for den domfældte – f.eks. i forbindelse med jobansøgning, idet vedkommende kan være begrænset i sine jobmuligheder, fordi hun eller han ikke har en ren straffeattest.1414. Se videre om strafbegreb og om andre retsfølger af den strafbare handling nedenfor i kapitel 3 om det strafferetlige legalitetsprincip i straffelovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Retsstat

- Side 34 -

...domfældelse uden lovhjemmel ville ikke være sket på baggrund af retsanvendelse, men på baggrund af vilkårlighed. Retsstaten og legalitetsprincippet er således uløseligt forbundne.5353. Se nærmere nedenfor i kapitel 3 om det strafferetlige legalitetsprincip i straffelovens § 1 og kapitel 12 om det strafferetlige legalitetsprincip i EMRKs artikel 7.

Læs på Jurabibliotek



Metode og retskilder

- Side 38 -

...legalitetsprincip i straffelovens § 1.7373. Se nærmere nedenfor i kapitel 3 om det strafferetlige legalitetsprincip i straffelovens § 1. Efter denne bestemmelse kan straf kun pålægges for »et forhold, hvis strafbarhed er hjemlet ved lov eller som ganske må ligestilles med et sådant«. Det tilsvarende gælder for de retsfølger nævnt i straffelovens kapitel 9.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...lovgivningsproceduren, stadfæstet af regenten og forskriftmæssigt kundgjort.7474. Se om lovgivningsproceduren Zahle, Dansk forfatningsret 1. Institutioner og regulering, 2001, s. 270 ff. Legalitetsprincippet i straffelovens § 1 begrænser således antallet af retskilder vedrørende »forhold« og »straf« til én egentlig retskilde, nemlig den formelle lov.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Da straffelovens § 1 alene stiller krav om lovgrundlag, for så vidt angår forhold og straf, er det ikke i strid med § 1, at de øvrige strafferetlige ansvarsbetingelser ikke (fuldt ud) er lovreguleret, og at nogle af ansvarsbetingelser-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 42 -

...almindelige samfundsmæssige forståelse. Det kan f.eks. tænkes, at den juridiske definition af »voldsbegrebet« er anderledes end den almindelige samfundsmæssige forståelse. Er det f.eks. vold i straffelovens § 244’s forstand at spytte eller sprøjte vand på en anden, og har det betydning for denne vurdering, hvor spytklatten eller vandet rammer den anden?

Læs på Jurabibliotek



Gerningsindhold – objektivt og subjektivt

- Side 45 -

...(forsæt, uagtsomhed eller objektivt ansvar). Kravet om den fornødne tilregnelse retter sig mod alle led i gerningsindholdet. Man taler i strafferetten om, at gerningspersonen objektivt og subjektivt skal have realiseret gerningsindholdet.9595. Se næremre nedenfor i kapitel 3 om det strafferetlige legalitetsprincip i straffelovens § 1 og 5 om tilregnelse.

Læs på Jurabibliotek



De strafferetlige ansvarsbetingelser

- Side 51 -

...tilregnelse.5 Der må ikke foreligge objektive straffrihedsgrunde.6 Strafansvaret må ikke være ophørt på grund af forældelse.7 Det strafbare forhold skal være undergivet dansk straffemyndighed.8 En domfældelse skal respektere hensynet til tiltaltes materielle menneskerettigheder.9 En domfældelse må ikke være i strid med Danmarks EU-retlige forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek



Bogens disponering

- Side 52 -

...og hvornår man kan straffes for forsøg på at begå en forbrydelse. Kapitel 8 angår de objektive straffrihedsgrunde og det strafferetlige samtykke, mens kapitel 9 behandler spørgsmålet om, hvornår der indtræder forældelse. Kapitel 10 angår dansk straffemyndighed. Kapitel 11 behandler reglerne for straffens fastsættelse, når strafansvaret er fastslået.

Læs på Jurabibliotek