- Side 513 -
...folkeretligt paradigme.33. FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder fra 1948 er ikke folkeretligt bindende for medlemsstaterne, men anses ikke desto mindre for et grundlæggende internationalt instrument. Som nævnt i kapitlet om det strafferetlige legalitetsprincip i straffelovens § 1 er der tale om en del af de civiliserede landes fælles arvegods.
(...)
- Side 514 -
Artikel 7 angår, ligesom straffelovens § 1, den materielle strafferet og er absolut i den forstand, at der ikke kan derogeres fra den (artikel 7 kan ikke
(...)
- Side 516 -
Som det allerede er antydet ved disse indledende bemærkninger, indeholder straffelovens § 1 og Konventionens artikel 7 begge strafferetlige legalitetsprincipper – men de er ikke identiske og har derfor forskellige implikationer for den (nationale) strafferetlige retsanvendelse.
(...)
Indholdet af straffelovens § 1 blev behandlet ovenfor i kapitel 3. Nedenfor vil indholdet af Konventionens artikel 7 blive behandlet.
- Side 525 -
...»ret«-krav – »udgjorde en forbrydelse efter national eller international ret.« I den officielle engelske tekst5757. Engelsk og fransk er de officielle sprog, og Konventionen findes derfor i to udgaver, en på hvert sprog. står der »law«. Law betyder ikke (kun) lov – det betyder »ret« – og law er i relation til artikel 7 således synonymt med »retsgrundlag«.
(...)
- Side 526 -
...Menneskerettighedskonvention – for praktikere, 2020, s. 833 f., og Baumbach, Det strafferetlige legalitetsprincip. Hjemmel og fortolkning, 2008, s. 234 f. Med andre ord kræves der altid hjemmel i lov i en dansk straffesag – også selv om det ikke ville stride mod artikel 7 alene at henvise til international ret, en retsgrundsætning eller retspraksis eller lignende.
- Side 530 -
...den strafferetlige fortolkning, herunder om den subjektive fortolkning. Forudsigelighed understøtter hensynet til tiltaltes retssikkerhed og kan ikke siges at være i strid med straffelovgivningens demokratiske legitimitet – særligt ikke, fordi der skal være et vist retskildemæssigt belæg for en fortolkning, for at den kan siges at være forudsigelig.
- Side 532 -
...mere vidtgående udvidelser (analogi).8787. Jf. Ross, Om ret og retfærdighed. En indførelse i den analytiske retsfilosofi, 1953, s. 175 f. Denne type sondring har ikke bare betydning i relation til straffelovens § 1, men er, som vi skal se, også af afgørende betydning ved fastlæggelsen af de fortolkningsbegrænsninger, som EMD har udledt af artikel 7.
(...)
- Side 534 -
med analogiforbuddet i artikel 7 (og i strid med kravene til en begrænset udvidende fortolkning efter straffelovens § 1).
(...)
- Side 539 -
...f.eks. Georgouleas and Nestoras v. Greece (app.no. 44612/13), dom af 28. maj 2020, pr. 55 ff. men må fastlægges over tid fra sag til sag. Hertil skal lægges, at EMD ikke anser retsudvikling som stridende mod Konventionen, hvis denne retsudvikling ikke har karakter af nykriminalisering og er konsistent med forbrydelsens væsen og rimelig forudsigelig.
(...)
Grænsen mellem den lovlige og den ulovlige udvidende fortolkning efter EMD’s retspraksis synes at gå samme sted som grænsen for den begrænsede udvidende fortolkning efter straffelovens § 1. Der må – i overensstemmelse med Ross’ terminologi – derfor efter EMDs praksis sondres mellem lovlig (begrænset) udvidende fortolkning og forbudt analogi.
- Side 543 -
...artikel 7 går videre end dette, er ikke ganske klart. Er der imidlertid tale om idømmelse af en sanktion idømt for overtrædelse af en straffebestemmelse i en sag i strafferetsplejens former, er der meget, der taler for, at EMD vil anse sanktionen som en straf i artikel 7’s forstand. Følgelig skal domfældelsen leve op til de krav, der følger af artikel 7.
- Side 550 -
...er, at Konventionens artikel 7 – modsat straffelovens § 1 – indeholder et forbud mod strafbarhed og øget straf med tilbagevirkende kraft. Hertil kommer, at hverken lovbegrebet eller strafbegrebet er identisk i de to bestemmelser. Straffelovens § 1 garanterer ikke lex mitior-princippet (princippet om den mildeste lov), det gør Konventionens artikel 7.
(...)
...Hjemmel og fortolkning, 2008, s. 254 ff. § 1 og artikel 7 udgør begge strafferetlige legalitetsprincipper, men der er tale om to selvstændige bestemmelser med hver deres hovedanvendelsesområde. Det har som konsekvens, at en straffedomfældelse både skal overholde de krav, der kan udledes af straffelovens § 1, og de krav, der kan udledes af artikel 7.