- Side 90 -
...legalitetsprincip i straffelovens § 1 blive behandlet. Legalitetsprincippet indeholder både en hjemmelsdel og en fortolkningsdel, der vil blive behandlet hver for sig. Forinden denne behandling vil legalitetsprincippets historiske baggrund og bærende hensyn blive skitseret. Kapitlet vil blive afsluttet med nogle konkluderende og perspektiverende bemærkninger.
(...)
...to bestemmelser.44. Se nærmere Baumbach, Det strafferetlige legalitetsprincip. Hjemmel og fortolkning, 2008, s. 253 ff. Da en straffedomfældelse både skal overholde de krav, der kan udledes af straffelovens § 1, og de krav, der kan udledes af artikel 7, vil artikel 7 og dens implikationer for dansk strafferet blive behandlet nedenfor i kapitel 12.
- Side 94 -
Et retligt grundlag at domfælde på er en lovbestemmelse fortolket under respekt for de fortolkningsbegrænsninger, der fremgår af straffelovens § 1 (og Menneskerettighedskonventionens artikel 7).1616. Se nærmere nedenfor i kapitel 12 om det menneskeretlige strafferetlige legalitetsprincip i EMRKs artikel 7.
- Side 95 -
Det danske strafferetlige legalitetsprincip er som nævnt lovfæstet i straffelovens § 1 og er sålydende:
(...)
...ansvarsbetingelse, nemlig at tiltalte skal have realiseret et strafbart gerningsindhold – tiltalte skal have begået et forhold, som er kriminaliseret i loven, efter at den er blevet fortolket. Har tiltalte det, kan han eller hun straffes og eventuelt blive pålagt en kapitel 9-retsfølge. Har tiltalte ikke begået et sådant forhold, skal tiltalte frifindes.
(...)
- Side 96 -
Indholdet af straffelovens § 1 kan således opdeles i to – en hjemmelsdel og en fortolkningsdel. Hjemmelsdelen vil blive behandlet i afsnit 4, og fortolkningsdelen vil blive behandlet i afsnit 5 og 6.
Straffelovens § 1 fastslår, at der gælder et hjemmelskrav i dansk strafferet. Bestemmelsen indledes således med at fastslå, at straf »kan kun pålægges for et forhold, hvis strafbarhed er hjemlet ved lov«.
(...)
For at beskrive hjemmelskravet i straffelovens § 1 fyldestgørende er det nødvendigt at behandle de enkelte elementer i hjemmelskravet for sig, således at lov (afsnit 4.1), forhold (afsnit 4.2), hjemmel (afsnit 4.3) og kapitel 9-retsfølger (afsnit 4.4) behandles i hvert sit afsnit.
- Side 97 -
...hans eller hendes forhold er strafbart. Er det ikke strafbart efter loven, kan der ikke straffes – det er der ikke hjemmel til.2424. Se om såkaldte imaginære (indbildte) forbrydelser Hurwitz, Den danske kriminalret. Almindelig del, ved Waaben, 1971, s. 258 f. og 328, Waaben, Strafferettens almindelige del. Ansvarslæren, ved Langsted, 2015, s. 193.
(...)
- Side 98 -
Som det fremgår, kan overtrædelse af ordensbekendtgørelsens § 3 straffes med bøde efter bekendtgørelsens § 18, stk. 1, 1. pkt. Pålæggelse af straf for overtrædelse af § 18, jf. § 3, er ikke i strid med straffelovens § 1, da både § 18 (straffebestemmelsen) og § 3 (den materielle del) har udtrykkelig hjemmel i
- Side 99 -
Efter straffelovens § 1 kan straf kun pålægges for et »forhold«, hvis strafbarhed er hjemlet ved lov.
(...)
I reglen bliver »forhold« og »handling« (eller »undladelse«) brugt synonymt, men »forhold« i straffelovens § 1 er mere end den begåede handling, idet forhold er ensbetydende med den materielle straffebestemmelses gerningsindhold.
(...)
- Side 100 -
...uagtsomhed og (sjældent) objektivt ansvar). Se nærmere nedenfor i kapitel 5 om tilregnelse. skal have realiseret et strafbart gerningsindhold – altså have begået en handling (eller undladelse) under de i bestemmelsen nævnte ydre omstændigheder eller med den i bestemmelsen nævnte følge – ellers har tiltalte ikke begået et strafbart forhold i § 1’s forstand.
- Side 101 -
...skal være omfattet af en lovbestemmelses materielle indhold og for det andet, at der skal være hjemmel i loven til at strafsanktionere en overtrædelse heraf. Man kan også formulere det således, at hjemmelskravet i straffelovens § 1 er toleddet: der skal være lovhjemmel både for så vidt angår det faktisk begåede forhold og hjemlen til at pålægge straf.
(...)
- Side 102 -
...antaget, at der foruden nødværge og nødret findes andre objektive straffrihedsgrunde i dansk ret.3535. Se f.eks. om negotiorum gestio nedenfor i kapitet 8 om de objektive straffrihedsgrunde og samtykke. Alene nødværge og nødret er reguleret i straffeloven (§ 13 og § 14). Dette er ikke i strid med § 1, idet »strafbarhed« i § 1 alene henviser til »forhold«.
(...)
...forbudt efter § 1.3636. Skærpet straffelovgivning med tilbagevirkende kraft anses dog for at stride mod en strafferetlig retsgrundsætning, jf. nærmere Baumbach, Det strafferetlige legalitetsprincip. Hjemmel og fortolkning, 2008, s. 353 ff. Se også nedenfor i kapitel 12 om det strafferetlige legalitetsprincip i EMRKs artikel 7. Det afgørende efter § 1 er
- Side 103 -
Straffelovens § 1, 2. pkt., henviser til »de i kapitel 9 nævnte retsfølger« og foreskriver om dem, at der gælder en tilsvarende regel for disse retsfølger, som der gælder for straf efter § 1, 1. pkt.
(...)
Straffelovens § 1, 2. pkt., skal forstås i overensstemmelse med bestemmelsens 1. pkt., således at andre retsfølger af den strafbare handling, jf. straffelovens kapitel 9, kun kan pålægges for et forhold, hvis strafbarhed er hjemlet ved lov. Der skal altså være begået en forbrydelse – overtrådt en materiel be-
- Side 104 -
...bekendtgørelsen både for så vidt angår den materielle del (forholdet) og sanktionen (straffen) har udtrykkelig hjemmel i lov. Hvis bekendtgørelsens bestemmelser har hjemmel i lov, kan man sige, at der er en hjemmelskæde med loven som første led. Denne hjemmelskæde gør, at der er fuld identitet mellem lov og bekendtgørelse i straffelovens § 1’s forstand.
(...)
»Forhold« i straffelovens § 1 er synonymt med den materielle straffebestemmelses gerningsindhold – altså med handlingen (eller undladelse) samt de »gerningen ledsagende ydre omstændigheder« og »de af gerningen forår-
(...)
- Side 105 -
...end straf og kapitel 9-retsfølger. § 1 regulerer dermed ikke pålæggelse af alle bebyrdende retsfølger af det strafbare forhold. »Straf« i § 1 må forstås under henvisning til lovens legaldefinition i § 31 (fængsel og bøde), og § 1’s udtrykkelige henvisning til »kapitel 9« må forstås som en udtømmende henvisning til netop de dér opregnede retsfølger.
(...)
...straffe eller »andre retsfølger af den strafbare handling« i straffelovens § 1’s forstand, og det strafferetlige legalitetsprincip i straffelovens § 1 gælder derfor ikke direkte vedrørende sådanne retsfølger.4242. Se tilsvarende for præventive foranstaltninger som f.eks. politiets meddelelse af opholdsforbud efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 2.
(...)
- Side 106 -
...24 b.« Konkluderende kan altså angives, at selv om disse bebyrdende retsfølger hverken er straffe eller andre retsfølger af den strafbare handling i § 1’s forstand, så gælder princippet i straffelovens § 1 også for dem, hvis idømmelse af dem har som forudsætning, at der er begået et strafbart forhold. Det strafbare forhold skal være hjemlet ved lov.
- Side 113 -
...udgøres af en regel om, at et forhold kan straffes, selv om det ikke er omfattet af bestemmelsens ordlyd, hvis forholdet »ganske må ligestilles« med et forhold, der direkte er omfattet af ordlyden. Denne fortolkningsregel angår således den udvidende fortolkning, men således at reglen begrænser brugen af den udvidende fortolkning på strafferettens område.
- Side 114 -
...udledes af ordet »ganske« i sætningsleddet: »eller som ganske må ligestilles med et sådant«. Der er således hjemmel i straffelovens § 1 til at fortolke de enkelte materielle straffebestemmelser (de enkelte gerningsindhold) udvidende, men denne hjemmel er begrænset i forhold til de almindelige regler, der gælder ved fortolkningen af den øvrige lovgivning.
- Side 117 -
...allerede af hjemlen i straffelovens § 1 om begrænset udvidende fortolkning. Man kan ikke både have en hjemmel til at fortolke straffebestemmelser begrænset udvidede og samtidig et almindeligt princip om indskrænkende fortolkning. Udgangspunktet er da også – som anført – at den strafferetlige fortolkning følger de almindelige principper for lovfortolkning.
- Side 122 -
Det strafferetlige legalitetsprincip er af fundamental og grundlæggende betydning og udgør en afgørende bestanddel af enhver retsstat. Det strafferetlige legalitetsprincip er lovfæstet i straffelovens § 1. Det indeholder dels et hjemmelskrav og dels krav til den strafferetlige fortolkning.