Kapitel 1 Betingelserne for at foretage udrykningskørsel
Udrykningskørsel må kun foretages, når det skønnes nødvendigt af hensyn til politimæssige opgaver, personredning, brand, forureningsuheld, færdselsuheld eller afværgelse af omfattende skader i øvrigt, jf. dog stk. 2.
Stk. 2 Med køretøjer omfattet af § 4, stk. 1, nr. 5, må foretages udrykningskørsel, når det af tungtvejende sikkerhedsmæssige hensyn skønnes nødvendigt i forbindelse med særlige personbevogtningsopgaver. Disse køretøjer må ikke køre udrykningskørsel i andre sammenhænge.
Kapitel 2 Godkendelse og registrering af udrykningskøretøjer
Et motorkøretøj skal for at kunne foretage udrykningskørsel være godkendt hertil og være registreret som udrykningskøretøj, jf. dog § 3.
Stk. 2 Godkendelse af et motorkøretøj til udrykningskørsel er en forudsætning for, at køretøjet kan registreres som udrykningskøretøj. Godkendelsen foretages af en synsvirksomhed. Motorkøretøjer, der tilhører forsvaret, godkendes dog af Forsvarets Materieltjeneste. Godkendelse kan endvidere ske ved, at et køretøj standardtypegodkendes til ambulancekørsel.
Kravene i § 2 om godkendelse og registrering gælder ikke følgende køretøjer:
-
1) Motorkøretøjer, der tilhører politiet og normalt anvendes til kontrolkørsel og lignende formål og kun undtagelsesvis til udrykningskørsel.
-
2) Motorkøretøjer, der efter færdselslovens § 7, stk. 4, under kørsel i et enkelt tilfælde er ligestillet med et udrykningskøretøj.
-
3) Motorkøretøj, der som led i en politimæssig opgave eskorteres af politiet under anvendelse af udrykning, hvis politiet efter en konkret sikkerhedsmæssig vurdering finder det nødvendigt, at også det pågældende køretøj fremføres med udrykningssignaler.
Som udrykningskøretøjer kan registreres motorkøretøjer, der tilhører:
-
1) Politiet,
-
2) forsvaret,
-
3) det statslige eller kommunale redningsberedskab,
-
4) indsatsledere, der af kommunalbestyrelsen er udpeget til at varetage ledelsen af den tekniske indsats på et skadested, eller
-
5) kriminalforsorgen.
Stk. 2 Færdselsstyrelsen kan tillade, at motorkøretøj, der tilhører anden offentlig myndighed, samt ambulance, redningskøretøj eller lignende motorkøretøj, der tilhører private, registreres som udrykningskøretøj.
Kapitel 3 Udrykningssignaler
Motorkøretøjer, der er registreret som udrykningskøretøj, skal være forsynet med en eller flere blå udrykningslygter, der opfylder bestemmelserne i bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr.
Stk. 2 Udrykningskøretøjer skal endvidere være forsynet med et eller flere udrykningshorn, der opfylder bestemmelserne i bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. Færdselsstyrelsen kan tillade, at udrykningskøretøjer, der er omfattet af § 4, stk. 2, godkendes og registreres uden at være forsynet med udrykningshorn.
Stk. 3 Lygtebroer med udrykningssignaler på motorkøretøjer, der tilhører politiet eller det statslige redningsberedskab, og som er godkendt til udrykningskørsel, kan afmonteres ved anden form for kørsel.
Stk. 4 Færdselsstyrelsen kan tillade, at supplerende lydsignaler anvendes i særlige situationer.
Motorkøretøjer, der af politiet anvendes til kontrolkørsel og lignende formål og kun lejlighedsvis til udrykningskørsel, kan udstyres med udrykningssignaler.
Udrykningslygte skal anvendes under udrykningskørsel. Udrykningslygte kan tillige anvendes under standsning ved uheldssted eller lignende.
Stk. 2 Udrykningshorn skal anvendes under udrykningskørsel, medmindre anvendelse af udrykningslygte efter omstændighederne skønnes tilstrækkeligt til at advare andre trafikanter. Der må ikke anvendes forskellige udrykningshorn på samme tid under kørslen.
Stk. 3 Uanset bestemmelserne i stk. 1 og 2 kan anvendelse af udrykningslygte og udrykningshorn undlades ved udrykningskørsel med motorkøretøj tilhørende politiet, såfremt sådan undladelse skønnes nødvendig af hensyn til formålet med udrykningskørslen, herunder som følge af polititaktiske overvejelser m.v., og såfremt omstændighederne i øvrigt, herunder færdselssikkerhedsmæssige forhold, ikke taler væsentligt imod. Ved kørsel med sådanne køretøjer kan endvidere gøres ganske kortvarig brug af udrykningshorn uden samtidig anvendelse af udrykningslygte, f.eks. i forbindelse med standsning af andet køretøj.
Stk. 4 Udrykningssignaler må, bortset fra ved reparation og prøvning, i øvrigt ikke anvendes.
Kapitel 4 Færdselsregler
Under udrykningskørsel kan føreren af køretøjet i tilfælde, hvor det skønnes påtrængende nødvendigt, og hvis der samtidig udvises ganske særlig forsigtighed, undlade at følge reglerne i færdselslovens
-
1) § 4, stk. 1, om at efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg, m.v.,
-
2) kapitel 4 om færdselsregler for kørende,
-
3) kapitel 5 om hastighed, og
-
4) kapitel 6 om særlige regler for færdsel på motorvej og motortrafikvej.
Stk. 2 Føreren skal dog altid efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives af politiet eller andre, som justitsministeren har bemyndiget til at regulere færdslen. Føreren skal endvidere altid efterkomme signaler eller andre anvisninger for færdslen ved jernbaneoverkørsler og broer.
Stk. 3 Ved fremkørsel i lysreguleret kryds mod rødt eller gult lys skal føreren endvidere nedsætte hastigheden så meget, at der straks kan standses for eventuel tværgående trafik.
Stk. 4 Anvendelse af udrykningssignal fritager ikke føreren for pligten til at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed over for andre trafikanter.
Kapitel 5 Særlige regler for udrykningskørsel på cykel
Når betingelserne i § 1 er opfyldt, kan uniformeret politipersonale udføre udrykningskørsel på cykel.
Stk. 2 Udrykningssignaler anvendes ikke under udrykningskørsel på cykel.
Stk. 3 § 8, stk. 1, nr. 1-3, stk. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse under udrykningskørsel på cykel.
Stk. 4 Under de i § 8, stk. 1, nævnte betingelser kan føreren under udrykningskørsel på cykel endvidere undlade at følge reglerne i færdselslovens kapitel 7 om særlige regler for cykler.
Kapitel 5 a Særlige regler for politiets kørsel i forbindelse med patruljering under påtrængende politimæssige opgaver eller lignende
Politipersonale kan i forbindelse med kørsel i eller på motorkøretøj tilhørende politiet, når kørslen ikke udgør udrykningskørsel efter § 1, undlade at følge de i stk. 2 nævnte regler i færdselsloven, såfremt undladelsen skønnes nødvendig med henblik på effektiv varetagelse af påtrængende politimæssige opgaver eller lignende, herunder med henblik på forebyggende patruljering, opretholdelse af den offentlige orden m.v., og såfremt færdselssikkerhedsmæssige forhold eller omstændighederne i øvrigt ikke taler væsentligt imod.
Stk. 2 Politipersonale kan i forbindelse med kørsel efter stk. 1 undlade at følge reglerne i færdselslovens
-
1) § 4, stk. 1, om at efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg, m.v.,
-
2) § 14 om anvendelse af vejens forskellige baner, § 15, stk. 1 og 2, om placeringen på vejen og § 16, stk. 1, om svingning og
-
3) § 52, stk. 2, om motorcyklisters anvendelse af fortov eller gangsti.
Stk. 3 Politipersonale kan i forbindelse med kørsel på cykel, der ikke udgør udrykningskørsel efter § 1, undlade at følge reglerne i færdselslovens kapitel 7 om særlige regler for cykler, såfremt betingelserne i stk. 1 er opfyldt.