Bøger, som nævner Virksomhedsomdannelsesloven § 2

Skattepligtig til Danmark

- Side 155 -

...nr. 254 af 30. marts 2011. blev der i § 1, stk. 1, 2. pkt., indsat en bestemmelse om, at man kan omdanne til et udenlandsk selskab. I den forbindelse skal man dog være opmærksom på, at en sådan omdannelse vil medføre, at de aktiver, der overføres til det udenlandske selskab, kan udløse skattepligt i medfør af virksomhedsomdannelseslovens § 5, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


Dødsboer

...kapitalandele i selskabet. De øvrige betingelser i virksomhedsomdannelsesloven skal i denne situation ligeledes være opfyldt. Se hertil eksempelvis SKM 2012.256 SR, hvor Skatterådet fandt, at et dødsbo ikke kunne indregne konto for opsparet overskud i den skattemæssige anskaffelsessum for anparterne i forbindelse med en skattefri virksomhedsomdannelse.

Læs på Jurabibliotek



Omdannelse til kapitalselskaber – anvendelse af skuffeselskaber

- Side 156 -

...det centrale ledelsesorgan, hvis vederlaget mindst svarer til 1/10 af indskudskapitalen. I den forbindelse skal der udarbejdes en overtagelsesbalance (svarende til åbningsbalancen ved en nystiftelse af et selskab ved apportindskud) og en vurderingsberetning efter reglerne i selskabslovens §§ 36 og 37. 174 174. Se nærmere herom ovenfor afsnit 6.1.

Læs på Jurabibliotek



Erhvervsmæssig virksomhed

- Side 158 -

...privatandel, når hun efter udlejningsaftalen med hotellet havde fraskrevet sig enhver mulighed for at benytte ejerlejligheden privat. samt fusionsskattelovens §§ 15 a og c. Det fremgår heraf, at begrebet virksomhed ikke er formuleret ens i relation til henholdsvis kildeskattelovens § 33 C og virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2, men uagtet dette,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 161 -

...personligt drevet virksomhed var blevet overdraget til et nystiftet anpartsselskab, uden at virksomhedens fabriksejendom blev overdraget. Ligningsrådet fandt, at en senere overdragelse af fabriksejendommen til et nystiftet selskab kunne finde sted i medfør af § 2 i lov om skattefri virksomhedsomdannelse, selv om ejendommen blev selskabets eneste aktiv.

Læs på Jurabibliotek



Der skal være tale om en samlet virksomhed

- Side 163 -

...Man har herved præciseret, at det skal være en samlet virksomhed, der omdannes, for at virksomhedsomdannelsesloven kan finde anvendelse. Ved vurderingen af, hvilke aktiver og passiver der vedrører virksomheden, skal der tages udgangspunkt i de tidligere udarbejdede årsrapporter og indkomstopgørelser for virksomheden, se hertil også SKM 2019.315 V:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 164 -

markedslejeværdien i 2009 og 2010 for selskabets ret til at benytte varemærket og opskrifterne til 0 kr. Landsretten fandt det på den baggrund godtgjort, at betingelserne til virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2, var opfyldt.

Læs på Jurabibliotek



Kapitalandele

- Side 165 -

...samarbejdsaftalen fra hans side var forpligtet til efter påkrav at sælge sin aktiepost i selskabet, fandt Landsskatteretten, at de omhandlede aktier var erhvervet som led i den udøvede virksomhed, og at de skulle indgå blandt den personligt drevne virksomheds aktiver i forbindelse med virksomhedsomdannelsen, jf. virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2.

Læs på Jurabibliotek



Blandet benyttede aktiver

- Side 166 -

...delvis anvendes i virksomheden, skal overdrages til selskabet, eller om ejendommen skal holdes uden for omdannelsen. Det er således ikke muligt at holde en blandet ejendom, der kan karakteriseres som erhvervsmæssig virksomhed, uden for en skattefri virksomhedsomdannelse, hvis klageren har anvendt virksomhedsordningen, og anskaffelsessummen er negativ.

Læs på Jurabibliotek



Fast ejendom

- Side 167 -

...indskyde ejendommen i et særskilt selskab. Det er derfor blevet præciseret i § 2, stk. 1, nr. 2, at ejeren kan bestemme, om en ejendom, der helt eller delvist anvendes i virksomheden, skal overdrages til selskabet eller holdes uden for omdannelsen. Det fremgår således nu direkte af loven, at ejendommen kan holdes uden for en virksomhedsomdannelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...særlig opmærksom på kravet i virksomhedsomdannelsesloven § 2, stk. 1, nr. 5, vedrørende aktiernes anskaffelsessum, se nærmere herom nedenfor under afsnit 6.3.2.6. Samtidig skal man også gøre sig klart, hvilke konsekvenser dette kan få, såfremt man påtænker en efterfølgende successionsoverdragelse, eftersom et ejendomsselskab ikke kan overdrages ved

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 168 -

Præciseringen i virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2, om, at virksomhedsejeren frit kan vælge, om en ejendom skal indgå i en omdannelse, er særlig tiltænkt den situation, at virksomheden indskydes i et selskab, og ejendommen, hvorfra virksomheden drives, beholdes i privat regi eller overdrages til et særskilt selskab.

Læs på Jurabibliotek



Beløb hensat til senere faktisk hævning

- Side 170 -

Af virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2, 3. pkt., følger det, at ejeren af en virksomhed omfattet af virksomhedsskatteordningen kan vælge, om beløb hensat til senere faktisk hævning samt beløb på mellemregningskontoen skal holdes uden for virksomhedsomdannelsen eller indgå i denne.

Læs på Jurabibliotek



Flere virksomheder

- Side 171 -

...rammerne af K/S 11 og udlejningsvirksomheden hver for sig måtte anses at udgøre én virksomhed. Såfremt ejeren i året forud for omdannelsen har anvendt virksomhedsskatteordningen, vil man ved vurderingen af, hvilke aktiver og passiver der hører til de respektive virksomheder, tage udgangspunkt i de udarbejdede årsrapporter for de respektive virksomheder.

Læs på Jurabibliotek



Vederlag for virksomheden

- Side 172 -

...vederlaget skulle bestå i kapitalandele i selskabet. Virksomhedsejeren opnåede herved at kunne omdanne virksomheden, uden at dette udløste beskatning på tidspunktet for omdannelsen, samtidig med at ejeren fik et tilgodehavende på selskabet, som efterfølgende kunne trækkes ud af selskabet uden beskatning til følge. Denne model er således ikke længere mulig.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 173 -

...nr. 3, hvorefter vederlag skal ydes i form af anparter, idet den private del af ejendommen ikke var en del af virksomheden. Landsretten kunne hermed ikke tiltræde Skatteministeriets anbringende, hvorefter det blev gjort gældende, at der var tale om en efter de nugældende bestemmelser uhjemlet delvis vederlæggelse i form af et stiftertilgodehavende.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som et supplement til ovennævnte bestemmelse om, at hele vederlaget skal erlægges i form af kapitalandele i selskabet, medfører virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 4, at pålydendet af de ejerandele, der ydes som vederlag for virksomheden, skal svare til den samlede selskabskapital.

Læs på Jurabibliotek



Anskaffelsessum/indskudskonto

- Side 174 -

...egenfinansiering. Konsekvensen blev, at den oprindeligt foreslåede formulering af § 2, stk. 1, nr. 2, udgik med den følge, at låneprovenu og tilhørende gældforpligtelse, der hidrører fra et lån optaget kort tid inden virksomhedsomdannelsen, i dag kan opdeles således, at provenuet holdes uden for omdannelsen, mens gældsforpligtelsen indskydes i selskabet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 175 -

Virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 5, omhandler tre situationer:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 176 -

...omfattet af personskattelovens § 4, stk. 1, nr. 10, 12 eller 13, der er anskaffet før 12. maj 1989 og derfor er omfattet af virksomhedsordningen, og hvor der derfor opstår en konflikt mellem virksomhedsomdannelseslovens § 1, stk. 3, og § 2, stk. 1, nr. 5. Afgørelsens præjudikatværdi i andre situationer må anses for ganske begrænset. samt at der ikke er

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 178 -

...fradrag for konto for opsparet overskud. Hvis anskaffelsessummen først bliver negativ ved, at en andel af konto for opsparet overskud nedsætter anskaffelsessummen, jf. virksomhedsskattelovens § 16 A, stk. 3, er betingelsen i virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 5, alligevel opfyldt, se hertil nærmere Juridisk Vejledning 2023-1, punkt C.C.7.2.2.

Læs på Jurabibliotek


Stiftelse med tilbagevirkende kraft

En skattefri virksomhedsomdannelse kan gennemføres med indtil 6 måneders skattemæssigt tilbagevirkende kraft, jf. virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 6.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 179 -

Det er videre et krav, jf. virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 7, at stiftelsesdokumenterne samt en opgørelse over kapitalandelenes anskaffelsessum skal indsendes til SKAT senest 1 måned efter stiftelsen af selskabet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...imidlertid indsat en dispensationsmulighed i virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 5, således at SKAT kan bortse fra overskridelse af 1-månedsfristen. Dispensationsmuligheden har særlig betydning i de tilfælde, hvor selskabsstiftelsen er anmeldt til Erhvervsstyrelsen rettidigt, men hvor anmeldelsen til SKAT ikke er blevet indsendt rettidigt, se hertil:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...månedsfristen i § 2, stk. 1, nr. 6, havde virksomhedsejeren ikke haft mulighed for at spekulere i de selskabsretlige anmeldelsesfrister. Skatteministeriet valgte at tage bekræftende til genmæle (se hertil SKM 2006.47 DEP (TfS 2006.226 DEP)) i den konkrete sag, netop ud fra den begrundelse, at det ikke var muligt at spekulere i fristen i § 2, stk. 1, nr. 6.

Læs på Jurabibliotek



Udskudt skat

- Side 180 -

...hensættes i den åbningsbalance, der skal udarbejdes i forbindelse med virksomhedsomdannelsen. Kravet er indsat for at sikre, at åbningsbalancen giver et mere retvisende billede af selskabets aktiver og passiver, herunder fremtidige skatteforpligtelser. Hensættelsen af udskudt skat skal ske i overensstemmelse med anerkendte, danske regnskabsstandarder.

Læs på Jurabibliotek


Flere ejere

...ved et sædvanligt salg, jf. § 4, stk. 2, 3. pkt., fordeler sig på de enkelte ejere. Fordeler den beregnede skat sig ikke på ejerne i samme forhold som deres andele af den personligt ejede virksomhed, skal der ske en udligning i forbindelse med stiftelsen ved, at den/de interessent/-er, der har foretaget forholdsmæssigt større afskrivninger end den/de

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 182 -

Se som eksempel på en virksomhedsomdannelse, hvor der blev stillet krav om udligning i medfør af virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 3:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...imidlertid ikke andre virksomheder og var derfor ikke forpligtet til at foretage indbetaling i medfør af § 2, stk. 1, nr. 5, men da C havde indbetalt beløbet på 19.960 kr. til selskabet, fandt Ligningsrådet, at A i medfør af § 2, stk. 3, var forpligtet til at indbetale et tilsvarende beløb, hvis virksomhedsomdannelseslovens regler skulle finde anvendelse.

Læs på Jurabibliotek



Successionsprincippet

- Side 193 -

...i medfør af afskrivningslovens § 21, stk. 6. Landsskatteretten fandt, at opgørelsen af den skattepligtige fortjeneste af de genvundne afskrivninger, som efter virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 5, indgår ved beregningen af anparternes anskaffelsessum, er ikke omfattet af selskabets successionsgrundlag i virksomhedsomdannelseslovens § 6.

Læs på Jurabibliotek



Korrektion – omgørelse

- Side 195 -

...skatteansættelse eller indskudskonto, men derimod eksempelvis, at man har overset kravet i forbindelse med gennemførelse af virksomhedsomdannelsen, kan virksomhedsejeren ansøge myndigheden om, at virksomhedsomdannelsesloven alligevel finder anvendelse. Det vil ligeledes her være en forudsætning, at den negative anskaffelsessum eller indskudskonto udlignes.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Endvidere vil en overskridelse af fristen i virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 6, med hensyn til indsendelse af dokumenter til myndigheden senest en måned efter omdannelsen ikke nødvendigvis medføre, at virksom-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 198 -

...pr. omdannelsestidspunktet, såfremt bil, billån og malerier var indskudt i selskabet. Styrelsen udtalte derfor, at en omgørelse ville kræve, at parterne tilbageførte de allerede ydede vederlag, samt at virksomhedsejeren skulle indbetale 24.578 kr. til selskabet, således at aktieselskabslovens kapitalkrav måtte anses for opfyldt pr. 1. januar 2000.

Læs på Jurabibliotek