Ægteskabsloven (Æ1) Kapitel 5 a

Denne konsoliderede version af ægteskabsloven (Æ1) er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov om ægteskabs indgåelse og opløsning

Lov nr. 256 af 4. juni 1969,
jf. lovbekendtgørelse nr. 1080 af 14. august 2023

Kapitel 5 a Sagsbehandling m.v.
§ 58a

Ved Familieretshusets behandling af sager efter denne lov finder bestemmelserne i lov om Familieretshuset anvendelse.

Stk. 2 Familieretshuset eller familieretten træffer efter bestemmelserne i kapitel 2 og 8-10 i lov om Familieretshuset afgørelse

  • 1) om tilladelse til at indgå ægteskab efter § 7,

  • 2) om prøvelse af ægteskabsbetingelserne efter § 13, stk. 3,

  • 3) om godkendelse af en vielse som gyldig efter § 21,

  • 4) i sager omfattet af kapitel 3-5,

  • 5) om klage efter § 58 b over en afgørelse truffet af den myndighed, der efter § 13, stk. 1, skal prøve ægteskabsbetingelserne,

  • 6) om afvisning efter § 58 d af en ansøgning eller anmodning, der ikke er indgivet til Familieretshuset ved anvendelse af digital selvbetjening,

  • 7) om, hvorvidt parterne er ægtefæller, og

  • 8) i sager mellem ægtefæller om, hvorvidt en separation består.

Stk. 3 Familieretshusets afgørelser efter denne lov kan indbringes for familieretten efter bestemmelserne i kapitel 12 i lov om Familieretshuset.

Stk. 4 Social- og boligministeren kan fastsætte regler om behandling af separations- og skilsmissesager, om vilkårsforhandling, om behandling af sager om ægtefællebidrag efter §§ 50 og 53, herunder om ansøgningsfrister og begyndelses- og ændringstidspunkter, samt om klagers behandling. Det kan i disse regler bestemmes, at vilkårsforhandling bortfalder for en ægtefælle, der ikke har ophold her i landet. Bidragsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om separation og skilsmisse

Stk. 5 Familieretshuset kan til brug for behandlingen af sager om fastsættelse og ændring af bidrag efter denne lov få terminaladgang til nødvendige økonomiske oplysninger om en part hos told- og skatteforvaltningen, herunder i indkomstregisteret.

§ 58b

Afgørelser efter § 4, § 10, stk. 2, og § 11 a, stk. 2, og afgørelser om anerkendelse af udenlandske skilsmisser til brug for prøvelse af ægteskabsbetingelserne, som prøvelsesmyndigheden efter § 13, stk. 1, har truffet, kan påklages til Familieretshuset.

Stk. 2 Social- og boligministeren kan fastsætte regler om behandlingen af sager efter kapitel 1, herunder om behandling af klager. Ægteskabsbekendtgørelsen

§ 58c

(Ophævet)

§ 58d

Ansøgning om prøvelse af ægteskabsbetingelserne skal indgives til den myndighed, som efter § 13, stk. 1 eller 3, skal prøve ægteskabsbetingelserne, ved anvendelse af den digitale løsning, som myndigheden stiller til rådighed (digital selvbetjening). Ansøgninger, der ikke indgives ved digital selvbetjening, afvises af myndigheden, jf. dog stk. 3 og 4.

Stk. 2 Følgende henvendelser skal indgives til Familieretshuset ved anvendelse af den digitale løsning, som Familieretshuset stiller til rådighed (digital selvbetjening), idet henvendelsen ellers afvises af Familieretshuset, jf. dog stk. 3 og 4:

  • 1) Ansøgning om tilladelse til at indgå ægteskab efter § 7.

  • 2) Anmodning om godkendelse af en vielse som gyldig efter § 21.

  • 3) Anmodning fra en ægtefælle om omstødelse af ægteskab efter §§ 23 og 24.

  • 4) Anmodning om separation og skilsmisse efter § 37, stk. 2.

  • 5) Ansøgning om fastsættelse eller ændring af ægtefællebidrag efter § 50, stk. 1, og §§ 52 og 53.

  • 6) Ansøgning om ændring efter § 58 af aftale om fordelingen af formuen, bidragspligten og andre vilkår for separation og skilsmisse.

  • 7) Klage efter § 58 b.

  • 8) Anmodning om afgørelse om, hvorvidt parterne er ægtefæller, eller hvorvidt en separation består.

  • 9) Anmodning om indbringelse af en afgørelse for familieretten.

Stk. 3 Hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at borgeren ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening, skal myndigheden, jf. stk. 1 og 2, tilbyde, at henvendelsen kan indgives på anden måde end ved digital selvbetjening efter stk. 1 og 2. Myndigheden bestemmer, hvordan en henvendelse omfattet af 1. pkt. skal indgives, herunder om den skal indgives mundtligt eller skriftligt.

Stk. 4 Myndigheden, jf. stk. 1 og 2, kan helt ekstraordinært ud over de i stk. 3 nævnte tilfælde undlade at afvise en henvendelse, der ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der ud fra en samlet økonomisk vurdering er klare fordele for myndigheden ved at modtage henvendelsen på anden måde end digitalt.

Stk. 5 En digital henvendelse anses for at være kommet frem, når den er tilgængelig for myndigheden.

Stk. 6 Stk. 2 finder ikke anvendelse for anmodninger, der indgives af en offentlig myndighed.

§ 58e

(Ophævet)

§ 58f

(Ophævet)