Bekendtgørelse om opkrævning af skatter og afgifter m.v.

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 848 af 26. juni 2024

I medfør af § 2, stk. 8 og stk. 9, 1. og 2. pkt., § 8, stk. 5, § 9, stk. 4, og § 17, stk. 3 og 4, i opkrævningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 2711 af 20. december 2021, som ændret ved lov nr. 832 af 14. juni 2022, og § 35, stk. 1 og 4, i skatteforvaltningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 835 af 3. juni 2022, fastsættes:

Der er ingen senere ændringer til denne bekendtgørelse.

  • Ændringsbekendtgørelsen er implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er delvist implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er endnu ikke implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
Angivelse og betaling
§ 1

Skatter og afgifter m.v., der opkræves efter opkrævningslovens § 2, skal angives digitalt ved brug af de digitale kanaler, som Skatteforvaltningen anviser.

Stk. 2 Beløbene skal anføres i de felter, der fremgår af it-løsningen. Beløbene skal angives i hele kroner.

Stk. 3 Virksomheder og personer, der afregner afgifter efter opkrævningslovens § 9, skal anmelde varemodtagelsen til Skatteforvaltningen med henblik på angivelse og betaling af afgiften.

Stk. 4 I det omfang indbetalinger omfattet af reglerne i opkrævningslovens § 2, stk. 6, ikke er kendt eller besluttet på sidste rettidige betalingsdag, skal der ske betaling i den efterfølgende måned.

§ 2

Arbejdsmarkedets Tillægspension, pensionskasser m.v. skal inden udløbet af betalingsfristerne i opkrævningsloven indgive angivelse om indbetalinger som nævnt i kildeskattelovens § 49 A, stk. 3, nr. 1 og 2. Angivelse skal indgives, uanset om der er foretaget indeholdelse eller ej i den periode, som ligger til grund for angivelsen.

§ 3

Ved ophør af momspligtig virksomhed gælder fristerne efter momslovens kapitel 15 for angivelse og indbetaling af afgift.

Stk. 2 Ved ophør af registreringspligtig virksomhed m.v. i øvrigt gælder fristerne efter opkrævningslovens § 2 for angivelse og indbetaling af afgift.

Fritagelse for betaling af afgifter, gebyrer og renter
§ 4

Skatteforvaltningen kan fritage en virksomhed for betaling af afgift for foreløbige fastsættelser, gebyrer og renter som nævnt i opkrævningslovens § 8, stk. 1, såfremt

  • 1) overskridelse af angivelses-, indberetnings- eller betalingsfristen skyldes pludseligt opståede hændelser, som virksomheden ikke har haft indflydelse på og ikke har kunnet forudse, og virksomheden straks efter hindringens ophør indgiver angivelse, foretager indberetning eller indbetaling, eller

  • 2) overskridelser af angivelses-, indberetnings- eller betalingsfristen er på få dage, og der er tale om et førstegangstilfælde eller der foreligger undskyldelige forhold.

Sikkerhedsstillelse og straffebestemmelser m.v.
§ 5

Den sikkerhed, som er omhandlet i opkrævningslovens § 11, kan stilles i form af børsnoterede obligationer, bankgaranti, kontante indskud eller i form af anden betryggende sikkerhed efter Skatteforvaltningens bestemmelse. Sikkerhedsstillelse i form af kontante indskud forrentes ikke.

§ 6

Har en virksomhed i medfør af opkrævningslovens § 4, stk. 3, 1. pkt., § 4, stk. 4, § 11, stk. 9, § 19 a, stk. 1, 2. eller 3. pkt., eller § 19 b fået inddraget eller nægtet sin registrering som indeholdelsespligtig for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag, men er virksomheden indeholdelsespligtig for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag, fastsætter Skatteforvaltningen den kortest mulige periode til virksomhedens afvikling af allerede indgåede ansættelses- og kontraktforhold, der gør det påkrævet at foretage indeholdelse af A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. Ved inddragelse af registrering m.v. gælder fristerne efter opkrævningslovens § 2 for angivelse og betaling af A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Stk. 2 I afviklingsperioden skal virksomheden anvende en afregningsperiode, der fastsættes af Skatteforvaltningen. Virksomheden skal i afviklingsperioden indbetale indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

§ 7

Den, der forsætligt eller groft uagtsomt overtræder § 3 eller § 6, stk. 2, straffes med bøde, medmindre højere straf er forskyldt efter opkrævningslovens § 17, stk. 2 og 3. Bestemmelserne i opkrævningslovens § 17, stk. 5, og § 18 finder tilsvarende anvendelse.

Ikrafttræden m.v.
§ 8

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2024.

Stk. 2 Bekendtgørelse nr. 731 af 21. juni 2013 om opkrævning af skatter og afgifter m.v. ophæves.

§ 9

For angivelser eller indberetninger, der skulle være indgivet senest den 31. december 2014, vil en indsendelse af angivelsen eller indberetningen på anden måde end anvist af Skatteforvaltningen efter § 1, stk. 1, blive anset for modtaget.