Kapitel 1 Fælles bestemmelser
Indberetningspligtige efter skatteindberetningslovens §§ 5, 6, 11 a-14, 15 a-19 a, 24-26, 29 a-32, 42 eller 44-46 og indberetningspligtige efter bekendtgørelsens §§ 8-10 eller 13-25 skal senest 8 dage efter indberetningspligtens indtræden foretage anmeldelse herom til Skatteforvaltningen.
Stk. 2 Anmeldelsen sker elektronisk efter Skatteforvaltningens nærmere anvisning eller foretages på en særlig blanket, der kan rekvireres hos Skatteforvaltningen.
Stk. 3 Tvivl om, hvorvidt en virksomhed er omfattet af en indberetningspligt, fritager ikke for anmeldelse til registrering Anmeldelsen skal i disse tilfælde vedlægges en redegørelse for den anmeldelsespligtiges virksomhed, hvorefter Skatteforvaltningen træffer afgørelse om registrering.
Stk. 4 Ved anmeldelsen skal den indberetningspligtige give oplysning om:
-
1) Navn, adresse og hjemstedskommune.
-
2) Den indberetningspligtiges cvr-nummer. Har den indberetningspligtige ikke et cvr-nummer, oplyses SE-nummer.
-
3) Dato for indberetningspligtens indtræden.
-
4) Karakteren af indberetningspligten.
Stk. 5 Er den indberetningspligtige hverken registreret med cvr-nummer eller SE-nummer, foretages en registrering i et af disse registre.
Stk. 6 Efter registreringen sender Skatteforvaltningen et registreringsbevis indeholdende de registrerede oplysninger til den indberetningspligtige.
Stk. 7 Indtræder der efter registreringen ændring i de meddelte oplysninger, herunder ophør af indberetningspligt, eller konstateres der fejl i de registrerede oplysninger, skal den indberetningspligtige give Skatteforvaltningen skriftlig meddelelse herom inden 8 dage efter, at ændringen er sket, eller fejlen er konstateret. Skatteforvaltningen fremsender herefter et nyt registreringsbevis. Ved ophør af indberetningspligt gives der meddelelse om, at ophøret er registreret.
Stk. 8 Ændring af registrering efter stk. 7 kan undlades ved midlertidigt ophør af indberetningspligten, mod at den indberetningspligtige for de pågældende perioder indberetter til Skatteforvaltningen om, at der ikke er oplysninger at indberette.
Stk. 9 De, der indberetter frivilligt efter skatteindberetningslovens § 20, skal senest 8 dage efter indgåelsen af den første aftale om indberetning foretage anmeldelse herom til Skatteforvaltningen. Reglerne i stk. 2 og 4-8 finder tilsvarende anvendelse, idet aftaler om indberetning ved anvendelsen af disse regler sidestilles med indberetningspligt.
Der skal ikke foretages indberetning om:
-
1) Kongen og dennes ægtefælle.
-
2) Medlemmer af det kongelige hus, som er børn af danske konger, eller for hvem der i henhold til grundlovens § 11 er fastsat årpenge, samt deres ægtefæller.
Stk. 2 Der skal ikke indberettes om:
-
1) Fremmede staters herværende diplomatiske repræsentation.
-
2) Diplomatisk anmeldte personer.
-
3) Administrativt og teknisk personale samt tjenestepersonale ved herværende diplomatiske repræsentationer, når de pågældende ikke er danske statsborgere.
Stk. 3 Identitetskort udstedt af Udenrigsministeriet anvendes til dokumentation for status efter stk. 2, nr. 2 og 3.
Stk. 4 Reglerne i stk. 2 og 3 finder tilsvarende anvendelse på det diplomatiske personales samt det administrative og tekniske personales familiemedlemmer, der hører til det nævnte personales husstand og ikke er danske statsborgere.
Stk. 5 Stk. 2 og 4 finder ikke anvendelse ved indberetning efter skatteindberetningslovens §§ 16, 18 eller 29, for så vidt angår udbytte af investeringsbeviser og aktier m.v. i danske selskaber m.v.
Den, der skal indberettes om efter §§ 13-25 eller skatteindberetningslovens §§ 8, 11 a-20, 26-32, 34-36, 38-40 eller 42 skal til brug for indberetningen oplyse den indberetningspligtige om navn, adresse - ved udenlandsk adresse tillige hjemland - og cpr-nummer. Har den pågældende ikke cpr-nummer, men cvr-nummer, oplyses cvr-nummer. Har den pågældende hverken cpr- eller cvr-nummer, oplyses SE-nummer. Har den pågældende heller ikke SE-nummer, oplyses i stedet fødselsdato. Pligt til at oplyse om sin identitet efter 1. pkt. gælder dog ikke den, der modtager udbytte fra en aktie m.v. som nævnt i skatteindberetningslovens § 29, og som følge af selskabsretlige regler er fritaget for at blive registreret i det udloddende selskab eller forening m.v. I stedet skal identiteten af den, udbetalingen sker til, oplyses.
Stk. 2 Den, hvorom der skal indberettes efter §§ 13-25 eller skatteindberetningslovens §§ 11 a-14, 15 a-20, 29 eller 30, skal ud over oplysningerne som nævnt i stk. 1 oplyse den indberetningspligtige om sit identifikationsnummer efter reglerne i den pågældendes bopælsstat eller oplysning om den pågældendes fødselsdato, fødselssted og fødselsstat, hvis den pågældende ikke har et sådant. Stk. 1, 5. pkt., finder tilsvarende anvendelse.
Stk. 3 For selskaber, fonde, foreninger, dødsboer og lignende, der hverken har cpr-nummer, cvr-nummer, SE-nummer eller eventuelt udenlandsk identifikationsnummer efter stk. 2, afgives identifikationsoplysningerne om formanden eller en anden person, der er berettiget til at handle på vegne af den, der skal indberettes om.
Stk. 4 Kan det ikke afklares, hvem der skal indberettes om, ved etableringen af et retsforhold, afgives de i stk. 1-3 nævnte oplysninger om den, som den indberetningspligtige har etableret retsforholdet med. Når det er afklaret, hvem der skal indberettes om, afgives identifikationsoplysningerne om denne.
Stk. 5 Den, der skal indberettes om, skal underrette den indberetningspligtige om ændringer i de afgivne identifikationsoplysninger inden 1 måned efter, at ændringen er sket.
Stk. 6 Ved afgivelse af identifikationsoplysninger skal der forevises fornøden legitimation.
Indberetning efter skatteindberetningsloven eller efter regler udstedt i medfør heraf, og som ikke skal indberettes til indkomstregisteret, skal foretages til Skatteforvaltningen.
Stk. 2 Indberetningen skal foretages digitalt ved brug af de digitale kanaler, som Skatteforvaltningen anviser. Hvis der ikke anvises en digital kanal, skal indberetningen foretages ved brug af blanketter, som stilles til rådighed af Skatteforvaltningen.
Stk. 3 Den indberetningspligtige kan efter aftale med Skatteforvaltningen vælge at indberette på andre måder end den, der er nævnt i stk. 2.
Stk. 4 Indberetningen skal ske i danske kroner. Omregningen til danske kroner sker efter dagskursen på retserhvervelsestidspunktet, eller i det omfang det er værdien ved udgangen af kalenderåret, der indberettes, dagskursen den 31. december.
Ophører den indberetningspligtige med at udøve den virksomhed, der begrunder indberetningspligten, skal endnu ikke indberettede oplysninger indsendes inden 10 dage fra ophøret.
Ejes et aktiv, hvorom der skal foretages indberetning efter skatteindberetningslovens §§ 12, 14 eller 28 i sameje mellem to, foretages indberetning om hver af disse med angivelse af samejeforholdet. Består samejet mellem flere end to, foretages indberetning om en eller flere af de samejende med angivelse af, at samejet omfatter flere end to. Indberetning som angivet i 1. og 2. pkt., skal foretages, uanset om samejet er organiseret som et interessentskab eller lignende.
Stk. 2 For låneforhold, hvorom indberetning skal foretages efter skatteindberetningslovens § 13 eller § 14, hvor der er to hæftende, foretages indberetning om hver af disse med angivelse af hæftelsesforholdet. Er der flere end to hæftende, foretages indberetning om en eller flere af de hæftende med angivelse af, at der er flere end to hæftende. Indberetning som angivet i 1. og 2. pkt., skal foretages, uanset om låneforholdet er optaget af et interessentskab eller lignende.
Stk. 3 Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse ved indberetning efter skatteindberetningslovens § 16, § 17, § 18, § 19 eller § 29, som foretages af andre end depotførere for de værdipapirer, der indberettes om, eller som vedrører værdipapirer i depoter, som er oprettet forud for 1. januar 2016. Foretages indberetningen af depotføreren, og er depotet oprettet den 1. januar 2016 eller senere, foretages indberetning om hver af ejerne uanset antallet af disse.