Kapitel 1 Fastsættelse af tjenestepligt
Denne bekendtgørelse omfatter militært og civilt personel ansat inden for Forsvarschefens, Generalauditørens, Hjemmeværnsledelsens, Chefen for Forsvarets Efterretningstjenestes, Direktøren for Forsvarets Bygningstjenestes og Direktøren for Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjenestes myndighedsområder uanset personellets ansættelsesform.
Stk. 2 Bestemmelserne er tillige vejledende for civilt personel ansat i Forsvarsministeriets departement, Forsvarsministeriets Regnskabssekretariat, Christianiasekretariatet, Statens Konfektion og Farvandsvæsenet, idet fastsættelse af tjenestepligt vil ske under iagttagelse af eventuel rammeaftale indgået mellem Finansministeriet og vedkommende centralorganisation.
Personel, der er indforstået med at gennemgå uddannelse, hvor omkostningerne afholdes af forsvaret, skal, inden uddannelsen påbegyndes, påtage sig tjenestepligt i forsvaret.
Stk. 2 Tjenestepligtens længde fastsættes på grundlag af længden af den pågældende uddannelse og de dermed forbundne omkostninger og fastsættes for samme eller sammenlignelige uddannelser ens for alle ansatte.
Stk. 3 Forsvarschefen bemyndiges til inden for eget område og efter forhandling med de berørte personelorganisationer at fastsætte generelle og specielle bestemmelser for varigheden af den med den enkelte uddannelse forbundne tjenestepligt, jf. stk. 2. Disse bestemmelser er vejledende for øvrige i § 1 anførte myndighedsområder.
Stk. 4 Tjenestepligten omfatter uddannelsestiden og en periode efter endt uddannelse.
Stk. 5 Gennemgås flere uddannelser med tilknyttet tjenestepligt sker der ikke sammenlægning af tjenestepligtsperioderne, men disse afvikles sideløbende. Den senest udløbende tjenestepligtsperiode vil i sådanne tilfælde være afgørende for tjenestepligtens ophør.
Stk. 6 En tjenestepligt bortfalder normalt, hvis den ansatte ikke senest 1 år efter uddannelsens afslutning bliver beskæftiget med arbejde, hvortil den pågældende uddannelse er relevant.
Stk. 7 En evnetuel resterende tjenestepligtsperiode bortfalder ved afsked på grund af alder og helbredsbetinget utjenstdygtighed eller ved det fyldte 60. år.
Det påhviler de i § 1 nævnte myndigheder at sikre, at en ansat, der er indforstået med at gennemgå en uddannelse med tilknyttet tjenestepligt, inden påbegyndelse af uddannelsen underskriver en tjenestepligtserklæring. Tjenestepligtserklæringen skal indeholde oplysning om,
-
1) hvilken uddannelse tjenestepligten vedrører,
-
2) varigheden af tjenestepligten, jf. § 2, stk. 2-5,
-
3) hvornår tjenestepligten påbegyndes og afsluttes,
-
4) hvorledes der forholdes ved eventuel afbrydelse af uddannelsen og/eller tjenesten,
-
5) det maksimale beløb, som den ansatte er forpligtet til at tilbagebetale, hvis tjenestepligten ikke opfyldes. Beløbet fastsættes på grundlag af de i § 5 nævnte uddannelsesomkostninger.
Stk. 2 Ved beregning af uddannelsens varighed og af løn i uddannelsestiden indgår alene den del af den normale tjenestetid, der anvendes til uddannelsen.
Kapitel 2 Afbrydelse af tjenestepligtsperioden
Afbrydes tjenestepligtsperioden af årsager, der kan tilregnes den ansatte, er denne forpligtet til helt eller delvis at tilbagebetale løn i uddannelsesperioden og eventuelle øvrige uddannelsesomkostninger i overensstemmelse med reglerne i § 5.
Stk. 2 Afbrydes tjenestepligtsperioden på grund af barsels-, adoptions- eller værne-pligtsorlov eller på grund af benyttelse af retten til tjenestefrihed uden løn til nærmere afgrænsede formål, jf. Kundgørelse for Forsvaret B. 4-16, udskydes tjenestepligten til afholdelse efter orloven/tjenestefriheden. Hvis orloven/tjenestefriheden bevirker, at en påbegyndt uddannelse ikke kan færdiggøres, bortfalder tilbagebetalingspligten.
Stk. 3 Ved afbrydelse af tjenestepligten af disciplinære årsager (afskedigelse) indtræder tilbagebetalingspligten alene, hvis der er grund til at antage, at den ansatte gennem det disciplinære forhold har ønsket at frigøre sig fra tjenestepligten.
Stk. 4 Afbrydes tjenestepligtsperioden af årsager, der ikke kan tilregnes den ansatte, herunder sygdom dokumenteret ved lægeattest og manglende egnethed til at gennemføre den omhandlede uddannelse eller til at bestride den tjeneste, hvortil uddannelsen er relevant, bortfalder tilbagebetalingspligten.
Kapitel 3 Fastsættelse og tilbagebetaling af uddannelsesomkostninger
De uddannelsesomkostninger, som danner grundlag for tjenestepligten, er følgende:
-
1) fastlagte eller beregnede kursusudgifter,
-
2) nettoløn i uddannelsestiden, det vil sige løn minus indeholdt skat, og
-
3) eventuelle time- og dagpenge, rejseudgifter og andre tilsvarende ydelser.
Stk. 2 Det faktiske erstatningsbeløb kan ikke overstige det på tjenestepligtserklæringen anførte maksimumsbeløb, jf. § 3, stk. 1, 5).
I tilfælde, hvor uddannelsen afbrydes, eller hvor tjenestepligten ikke opfyldes, jf. § 4, stk. 1, gennemføres tilbagebetalingspligten således:
-
1) Ved afbrydelse af uddannelsen tilbagebetales de indtil afbrydelsen påløbne omkostninger, jf. dog stk. 2.
-
2) Ved afbrydelse af tjenesten inden for den første trediedel af den tjenestepligtsperiode, der ligger efter endt uddannelse, tilbagebetales hele beløbet.
-
3) Ved afbrydelse inden for den anden trediedel af denne periode tilbagebetales 2/3 af beløbet.
-
4) Ved afbrydelse inden for den sidste trediedel tilbagebetales 1/3 af beløbet.
Stk. 2 Ved afbrydelse af uddannelsen inden for den første trediedel af uddannelsestiden - dog maksimalt inden for de første 13 uger - bortfalder såvel tjenestepligten som tilbagebetalingspligten.
Stk. 3 Såfremt særlige omstændigheder foreligger, kan tjenestepligten eller tilbagebetalingen af de med uddannelsen forbundne omkostninger nedsættes eller bortfalde.
Stk. 4 Bestemmelse om nedsættelse/bortfald kan træffes af de i § 1 nævnte myndigheder eller de myndigheder, der af disse bemyndiges hertil.
Tilbagebetaling af uddannelsesomkostninger kan ske med et fast beløb pr. måned, normalt over en periode svarende til den ikke opfyldte tjenestepligtsperiode.
Stk. 2 Eventuelle tilbagebetalingsordninger tilrettelægges i overensstemmelse med de i Kundgørelse for Forsvaret B. 5-26 fastsatte retningslinier.