Besættelsestidsloven Kapitel 3

Denne konsoliderede version af besættelsestidsloven er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov om erstatning til besættelsestidens ofre

Lov nr. 475 af 1. oktober 1945,
jf. lovbekendtgørelse nr. 279 af 14. marts 2013,
som ændret ved lov nr. 395 af 2. maj 2016 og lov nr. 628 af 8. juni 2016

Kapitel 3 Anmeldelse m.v.
§ 7

Ethvert tilfælde, som antages at ville medføre krav efter nærværende afsnit, skal snarest muligt anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Anmeldelsen må indgives til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring senest 1 år efter tilfældets indtræden. Medfører tilfældet døden, skal Arbejdsmarkedets Erhvervssikring underrettes om dødsfaldet inden 48 timer efter dødens indtræden, selv om tilfældet forinden er anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Stk. 2 Anmeldelsespligten påhviler den eller de erstatningsberettigede. De nærmere regler om anmeldelsen, herunder om anmeldelsens indhold, fastsættes af beskæftigelsesministeren.

Stk. 3 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kan dispensere fra fristerne i stk. 1, såfremt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring efter nærmere af beskæftigelsesministeren fastsatte retningslinier skønner, at omstændighederne taler derfor.

§ 8

Når Arbejdsmarkedets Erhvervssikring med hensyn til et for denne anmeldt skades- eller sygdomstilfælde har tilkendegivet parterne, at tilfældet ikke kan anses at have medført følger, der berettiger til erstatning efter § 20, eller at pågældende ikke kan antages at have efterladt sig nogen efter § 22 erstatningsberettiget person, kan krav i anledning af tilfældet ikke rejses senere end 1 år efter tilkendegivelsens dato.

Stk. 2 Såfremt afgørelse af et for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring anmeldt skades- eller sygdomstilfælde ikke kan træffes af grunde, der skyldes den erstatningsberettigedes forhold, bortfalder kravet, når 3 år er forløbet, efter at anmeldelsen er sket.

§ 9

Beskæftigelsesministeren fastsætter efter forhandling med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring en takst for de under sagernes behandling almindeligt forekommende lægeattester.

Stk. 2 Udgiften til lægeattester og obduktionsforretninger, som er fornødne til oplysning af en for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring indbragt sag, og som forlanges af denne, afholdes af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

§ 10

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er berettiget til af de i §§ 1, 1 a, 1 b og 1 c omhandlede personer, frihedsbevægelsens organisationer, kommunalbestyrelser og andre vedkommende, herunder klinikker, sygehuse, behandlende læger m.v., at begære og få meddelt enhver oplysning, der er af betydning, herunder hospitalsjournaler, og hvad dertil hører, eller afskrifter af samme, samt til at forlange optaget retsligt forhør i overensstemmelse med retsplejelovens § 1018 og få udskrift deraf. Oplysninger om økonomiske forhold kan i elektronisk form indhentes fra andre offentlige myndigheder. Endvidere er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring berettiget til at forlange obduktion foretaget efter reglerne om lovmæssige obduktioner.

Stk. 2 Ankestyrelsen er berettiget til at afkræve offentlige myndigheder og andre, der har kendskab til forholdene, enhver oplysning, der er af betydning for sagens afgørelse, samt at forlange optaget retsligt forhør i overensstemmelse med retsplejelovens § 1018.

§ 11

Når pågældende vil gøre fordring på ydelser efter nærværende afsnit, må han snarest muligt efter lidelsens opståen, for så vidt lidelsens første påviselige optræden har fundet sted eller tilfældet er opstået efter denne lovs ikrafttræden, lade sig undersøge af en læge. Enhver, der vil gøre fordring på ydelse efter nærværende afsnit, må underkaste sig fornøden lægebehandling og er forpligtet til efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings bestemmelse at underkaste sig lægeundersøgelse, eventuelt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings læger, samt om fornødent indlæggelse til observation, ligesom han er forpligtet til efter tilsigelse at give møde for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at afgive forklaring. Eventuelle hermed forbundne nødvendige rejseudgifter betales af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Efterkommer han ikke foranstående krav, eller modarbejder han sin helbredelse ved tilsidesættelse af de givne forskrifter, fortaber han efter omstændighederne helt eller delvis sin ret til erstatning.

Stk. 2 På samme måde kan de efterladte fortabe deres krav, såfremt de modsætter sig foretagelsen af en af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring begæret obduktionsforretning.

§ 11a

Når anmeldelse er indgivet, kan Arbejdsmarkedets Erhvervssikring yde forskud på erstatningen, hvis det skønnes overvejende sandsynligt, at afgørelsen vil falde ud til, at der tillægges pågældende erstatning.

Stk. 2 Forskud kan ikke kræves tilbagebetalt, medmindre pågældende har fremført åbenbart urigtige oplysninger om sine forhold.