Kørekortbekendtgørelsen Kapitel 4

Denne konsoliderede version af kørekortbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om kørekort

Bekendtgørelse nr. 1402 af 30. november 2023

Kapitel 4 Særlig køreundervisning
§ 53

Bestemmelserne i dette kapitel finder ikke anvendelse for lille knallert.

§ 54

Særlig køreundervisning skal gennemføres i overensstemmelse med de regler, der gælder for køreundervisningen til den kategori, i hvilken den forseelse, der ligger til grund for kørselsforbuddet, er begået, jf. dog stk. 2.

Stk. 2 Såfremt kørselsforbuddet er begrundet i kørsel med traktor/motorredskab eller trehjulet motorcykel, skal særlig køreundervisning gennemføres i overensstemmelse med de regler, der gælder for køreundervisningen til den første kategori, som den pågældende har erhvervet.

Stk. 3 Køreundervisningen skal gives af en kørelærer, der er godkendt til den kategori, som den særlige køreundervisning omhandler.

§ 55

Den særlige køreundervisning skal være gennemført i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til den omhandlede kategori og skal omfatte følgende afsnit:

  • 1) 4. afsnit: Trafikantadfærd.

  • 2) 6. afsnit: Grundregler for kørsel.

  • 3) 7. afsnit: Manøvrer på vej.

  • 4) 8. afsnit: Særlige risikoforhold.

Stk. 2 Undervisningen i teori og praktik skal integreres og skal følge undervisningsplanens afsnitsopdeling.

Stk. 3 Bestemmelserne om lektionsplaner i § 46 og om erklæring om køreundervisning i § 47 finder tilsvarende anvendelse.

§ 56

Undervisningen (dvs. teoriundervisning og praktisk køreundervisning), som ansøgeren skal gennemføre i den særlige køreundervisning, skal mindst omfatte 8 lektioner af mindst 45 minutters varighed i teorilokale (teoretiske emner) og mindst 8 lektioner af mindst 45 minutters varighed i praktisk køreundervisning (øvelseskørsel).

Stk. 2 Undervisningsforløbet ved den særlige køreundervisning skal strække sig over mindst 8 undervisningsdage.

Kursus i alkohol, narko og trafik (ANT-kursus)
§ 57

Undervisningen i alkohol, narko og trafik (ANT-kursus) udbydes af regionerne.

Stk. 2 Færdselsstyrelsen udsteder bekendtgørelse om undervisningsplan for kursus i alkohol, narko og trafik (ANT-kursus), og undervisningen skal gennemføres i overensstemmelse hermed. Undervisningen skal følge undervisningsplanens afsnitsopdeling.

Stk. 3 ANT-kursus består af 4 lektioner af 3 timers varighed fordelt over mindst fire uger. Der er mødepligt til alle lektioner. Reglerne for deltagelse i kurset fremgår af undervisningsplanen for kursus i alkohol, narko og trafik. Kursister, der ikke følger disse regler, kan bortvises.

Stk. 4 Efter gennemførelse af ANT-kursus udsteder kursusudbyderen et kursusbevis.

Stk. 5 ANT-kursus, der skal være gennemført, før kontrollerende køreprøve kan aflægges, kan tidligst påbegyndes tre måneder før frakendelsestidens udløb. Denne begrænsning finder ikke anvendelse i forbindelse med gennemførelse af ANT-kursus som følge af et kørselsforbud eller betinget frakendelse af førerretten.

Stk. 6 Ved indlevering af ansøgning om kontrollerende køreprøve må ANT-kursusbeviset højst være ét år gammelt.

Stk. 7 For deltagelse i ANT-kursus betaler kursisten et af kursusudbyderen fastsat beløb, som dækker udgifter i forbindelse med afholdelse og administration af kursus.

Kursus i lastsikring og overlæs og kurser i køre- og hviletidsregler og brug af takografen
§ 58

Kursus i lastsikring og overlæs og kurser i køre- og hviletidsregler og brug af takografen udbydes af uddannelsescentre, der er godkendt af Færdselsstyrelsen, og som udbyder EU-kvalifikationskurserne, jf. bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport.

Stk. 2 Kurserne gennemføres i overensstemmelse med bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport.

Stk. 3 Uddannelsescentret udsteder et uddannelsesbevis, når et kursus efter stk. 1 er gennemført.

Stk. 4 Ved indlevering af ansøgning om generhvervelse af førerretten til lille lastbil (kategori C1), lille lastbil med stort påhængskøretøj (kategori C1/E), stor lastbil (kategori C), stor lastbil med stort påhængskøretøj (kategori C/E), lille bus (kategori D1), lille bus med stort påhængskøretøj (kategori D1/E), stor bus (kategori D), stor bus med stort påhængskøretøj (kategori D/E) og almindelig bil med stort påhængskøretøj (kategori B/E) må kursusbeviset højst være ét år gammelt.

Stk. 5 Kursus i lastsikring og overlæs og kurserne i køre- og hviletidsregler og brug af takografen efter § 107, skal gennemføres senest seks måneder efter, at Færdselsstyrelsen har indkaldt til kurset. Færdselsstyrelsen kan i ganske særlige tilfælde dispensere fra tidsfristen.

Stk. 6 For deltagelse i kurser betaler kursisten det af uddannelsescentret fastsatte beløb.