Kapitel 5 Køreprøver mv.
Kommunalbestyrelsen berammer køreprøver efter aftale med Færdselsstyrelsen.
Stk. 2 Køreprøven består af en teoriprøve og en praktisk prøve.
Stk. 3 Prøven til kategori A2, jf. § 23, stk. 1, nr. 1, kategori A, jf. § 24, stk. 1, nr. 2, og stk. 2, og kategori B/E samt den i § 13, stk. 1, nr. 4, foreskrevne prøve (B+) består kun af en praktisk prøve.
Stk. 4 Ved afholdelse af såvel teoriprøve som praktisk prøve skal ansøgningsblanketten, den underskrevne lektionsplan og eventuelt tidligere udstedt kørekort medbringes. Lektionsplan skal dog ikke medbringes i forbindelse med aflæggelse af kontrollerende køreprøve, medmindre kontrollerende køreprøve aflægges som følge af kørselsforbud. Ved afholdelse af teoriprøve og praktisk prøve skal ansøgeren endvidere godtgøre sin identitet, jf. § 4, stk. 1 og 2. Teoriprøve og praktisk prøve kan dog afholdes, hvis ansøgeren på anden og tilstrækkelig sikker måde godtgør sin identitet.
Stk. 5 Resultatet af en teoriprøve eller en praktisk prøve skal straks efter prøvens bedømmelse meddeles ansøgeren.
Stk. 6 Aflægger en førstegangserhverver af kørekort til kategori B en praktisk prøve uden at bestå prøven, kan en ny praktisk prøve ikke aflægges, før der er forløbet syv dage fra den seneste praktiske prøve. Ved beregning af syv dage forstås den samme ugedag den følgende uge. 1. og 2. pkt. finder ikke anvendelse for praktiske prøver til kategori B, der aflægges af tjenestegørende personel under Forsvarsministeriet og personel ved redningsberedskabet, hvis prøven aflægges over for en køredommer i forsvaret eller i det statslige beredskab.
Stk. 7 Hvis en kørekortansøger under en køreprøve skaffer sig eller giver en anden kørekortansøger uretmæssig hjælp, medbringer eller benytter ikke tilladte hjælpemidler eller elektronisk udstyr, kan en ny køreprøve ikke gennemføres, før der er forløbet seks måneder fra den tidligere køreprøve. Ved beregning af 6 måneder forstås den samme kalenderdag 6 måneder senere.
Køreprøver, praktiske prøver og vejledende helbredsmæssige køretest afholdes af Færdselsstyrelsen.
Stk. 2 Køreprøver og praktiske prøver, dog ikke kontrollerende køreprøve og køreprøve til erhvervsmæssig personbefordring, kan for tjenestegørende personel under Forsvarsministeriet og for personel ved redningsberedskabet aflægges over for en køredommer, når vedkommendes funktion tilsiger, at vedkommende har kørekort.
Stk. 3 Personer, der skal virke som prøvesagkyndige ved køreprøver, praktiske prøver og vejledende helbredsmæssige køretest, som køredommere ved køreprøver og praktiske prøver eller som tilsynsførende ved teoriprøver, skal opfylde bestemmelserne i bilag 10.
Køreprøve og praktisk prøve til kategori A2 og A, køreprøver til kategorierne AM, A1, B, C1, C, D1, D, C1/E, C/E, D1/E og D/E samt praktisk prøve til kategori B/E og den i § 13, stk. 1, nr. 4, omtalte prøve (B+) gennemføres i overensstemmelse med bestemmelserne i bilag 7, afsnit I.
Stk. 2 Køreprøver til erhvervsmæssig personbefordring til kategorierne D1 og D samt køreprøve til traktor/motorredskab gennemføres i overensstemmelse med bestemmelserne i bilag 7, henholdsvis afsnit II og III.
Stk. 3 Køreprøven til erhvervsmæssig personbefordring til kategori D1 og D kan afvikles samtidig med køreprøven til kategori D1 eller D. Består ansøgeren ikke teoriprøven til erhvervsmæssig personbefordring til kategori D1 eller D, bevares retten til at aflægge praktisk prøve til kategori D1 eller D, såfremt teoriprøven til kategori D1 eller D er bestået.
Køreprøven kan gennemføres på dansk, engelsk, grønlandsk eller færøsk. For personer med bopæl i Haderslev Kommune, Aabenraa Kommune, Tønder Kommune og Sønderborg Kommune kan køreprøven også gennemføres på tysk.
Stk. 2 Køreprøve til erhvervsmæssig personbefordring kan aflægges på dansk eller engelsk.
Stk. 3 Der anvendes ikke tolk ved teoriprøven i de tilfælde, hvor teoriprøven afvikles i det digitale teoriprøvesystem.
Stk. 4 Udgifter til tolk til hørehæmmede (tegnsprogstolkning) afholdes af Færdselsstyrelsen.
Teoriprøve til kategorierne AM, A1, A2, A og B kan først berammes, når undervisning i kørsel på lukket øvelsesplads er gennemført, og den kørelærer, der har foretaget undervisningen af ansøgeren, med sin underskrift på ansøgningsblanketten har bekræftet, hvor og hvornår undervisningen har fundet sted, jf. § 66.
Teoriprøve kan tidligst aflægges en måned før ansøgeren opfylder aldersbetingelsen for at få udstedt det ønskede kørekort. Ansøgere, der ønsker kørekort til traktor/motorredskab, kan dog aflægge teoriprøve seks måneder før, alderskravet er opfyldt.
Den kørelærer, der har undervist ansøgeren, skal senest før teoriprøvens aflæggelse ved sin underskrift på ansøgningsblanketten bekræfte, at ansøgeren har modtaget undervisning i kørsel på lukket øvelsesplads, i teori og i praktik i overensstemmelse med undervisningsplanen for den pågældende kategori. Har flere kørelærere undervist ansøgeren i en eller flere af de ovennævnte discipliner, skal den kørelærer, der har foretaget den sidste lektion inden for den enkelte disciplin, underskrive ansøgningsblanketten. Denne kørelærer skal forinden sikre sig, at undervisningsplanen er fulgt.
Stk. 2 Bestemmelsen i stk. 1 finder tilsvarende anvendelse ved aflæggelse af kontrollerende køreprøve i forbindelse med gengivelse af førerretten efter et kørselsforbud. Der skal dog ikke gives erklæring om undervisning i kørsel på lukket øvelsesplads.
Den praktiske prøve kan først berammes, når teoriprøven er bestået. Ved den praktiske prøves aflæggelse til kategori A1, A2, A, B, C, C1, C/E, D1 og D skal undervisningen på køreteknisk anlæg være gennemført. Den kørelærer, der har undervist ansøgeren på køreteknisk anlæg, skal ved sin underskrift på ansøgningsblanketten oplyse, hvor og hvornår undervisningen har fundet sted, jf. § 66.
Stk. 2 Bestemmelsen i stk. 1, 1. pkt., finder tilsvarende anvendelse ved aflæggelse af kontrollerende køreprøve i forbindelse med gengivelse af førerretten efter et kørselsforbud.
Praktisk prøve kan tidligst aflægges, når ansøgeren opfylder aldersbetingelsen for at få udstedt det ønskede kørekort. Færdselsstyrelsen kan i ganske særlige tilfælde dispensere fra fristen.
Stk. 2 Den praktiske prøve skal bestås inden 18 måneder efter, at teoriprøven er bestået. Teoriprøven bevarer dog kun sin gyldighed i op til 18 måneder, såfremt ansøgeren er i et sammenhængende uddannelsesforløb, jf. § 43, stk. 1.
Stk. 3 Ansøgeren skal selv stille køretøj til rådighed ved aflæggelse af den praktiske prøve. Køretøjet skal opfylde betingelserne i bilag 5.
Stk. 4 Hvis en ansøger af helbredsmæssige grunde kun kan opnå kørekort til særlige typer af køretøjer eller særligt indrettede køretøjer, jf. § 80, stk. 1, aflægges den praktiske prøve med et sådant køretøj. Der kan stilles krav om, at køretøjet ved den praktiske prøve er forsynet med særlige pedaler, jf. bilag 5.
Består ansøgeren ikke den praktiske prøve på grund af manglende kendskab til vigtige færdselsregler eller på grund af ringe kørefærdighed, afgør Færdselsstyrelsen efter reglerne i § 104, om ansøgeren skal aflægge en kontrollerende køreprøve for at bevare et eventuelt allerede erhvervet kørekort til andre kategorier.
Kontrollerende køreprøve afholdes i følgende tilfælde:
-
1) Efter betinget eller ubetinget frakendelse af førerretten, jf. § 106, stk. 1, § 115, stk. 1, § 116, stk. 1, og § 117, stk. 2.
-
2) Efter kørselsforbud, jf. § 108, stk. 1.
-
3) Hvis Færdselsstyrelsen på baggrund af en indberetning finder, at der er begrundet tvivl om, hvorvidt kørekortindehaveren fortsat er i besiddelse af fornøden kørefærdighed, fornødent kendskab til færdselsreglerne eller forståelse for hensynet til andre trafikanter, jf. § 104, stk. 1.
-
4) Ved ansøgning om fornyelse af kørekort tre år eller mere efter at gyldigheden af kørekortet er udløbet, jf. § 97, stk. 1.
-
5) Ved ombytning af visse udenlandske kørekort, jf. § 129, stk. 2, § 130, stk. 2, § 131, stk. 2, og § 132.
-
6) I visse tilfælde ved udstedelse af turistkørekort, jf. § 122, stk. 1.
Stk. 2 Kontrollerende køreprøve gennemføres i overensstemmelse med bestemmelserne for kategori B, jf. bilag 7, afsnit I, jf. dog § 72, stk. 1.
Stk. 3 Den, der skal aflægge kontrollerende køreprøve, stiller selv køretøj til rådighed ved køreprøven. Køretøjet skal opfylde betingelserne i bilag 5. Bestemmelsen i § 68, stk. 4, finder tilsvarende anvendelse.
Ved afholdelse af en kontrollerende køreprøve efter § 104, stk. 1, og § 106, stk. 1, skal kørekortet afleveres til den tilsynsførende ved teoriprøven og til den prøvesagkyndige ved den praktiske prøve. Såfremt køreprøven ikke bestås, inddrages kørekortet.
Stk. 2 Kontrollerende køreprøve i henhold til § 104, stk. 1, og § 106, stk. 1, skal aflægges senest seks måneder efter, at Færdselsstyrelsen har indkaldt til kontrollerende køreprøve. Færdselsstyrelsen kan i ganske særlige tilfælde dispensere fra tidsfristen.
Såfremt prøven er begrundet i vedkommendes kørsel med en anden kategori, kan Færdselsstyrelsen bestemme, at prøven aflægges efter de regler, der gælder for køreprøven til denne kategori, forudsat at ansøgeren har eller har haft kørekort til den pågældende kategori. Hvis den, der skal aflægge kontrollerende køreprøve, ikke har erhvervet kørekort til kategori B, kan Færdselsstyrelsen endvidere bestemme, at prøven aflægges efter reglerne for en anden kategori end B, som ansøgeren har eller har haft kørekort til. Bestås køreprøven, udstedes kørekort til de tidligere erhvervede kategorier.
Stk. 2 Er den samlede kontrollerende køreprøve ikke bestået efter aflæggelse af højst to teoriprøver og højst to praktiske prøver, skal eventuelle yderligere prøver aflægges efter reglerne om køreprøve til kørekort til de kategorier, hvortil førerretten ønskes generhvervet. Hvis førerretten er inddraget, fordi en kontrollerende køreprøve ikke er bestået, jf. § 104, stk. 1, og § 106, stk. 1, anses den ikke beståede prøve for første prøve.
Stk. 3 Har førerretten været inddraget eller frakendt i tre år eller mere, eller er der ved berammelsen af den praktiske prøve, hvorved den samlede kontrollerende køreprøve bestås, forløbet mere end tre år efter frakendelses- eller inddragelsesperiodens begyndelse, eller skal kontrollerende køreprøve aflægges i anledning af fornyelse af kørekort, skal køreprøven aflægges efter reglerne om køreprøve til kørekort til de kategorier, hvortil førerretten ønskes generhvervet, eller hvortil kørekort ønskes fornyet.
Stk. 4 Bestemmelserne i stk. 1-3 finder tilsvarende anvendelse ved gengivelse af kørekort efter kørselsforbud.
Færdselsstyrelsen kan i forbindelse med erhvervelse og fornyelse af kørekort kræve, at ansøgeren aflægger en vejledende helbredsmæssig køretest til bedømmelse af, om kørekort kan udstedes eller eventuelt skal udstedes på særlige vilkår. En sådan køretest kan endvidere kræves afholdt med henblik på at afgøre, i hvilket omfang en kørekortindehaver fortsat kan bevare sin førerret helt eller delvist, jf. § 105. Færdselsstyrelsen kan forlange, at ansøgeren eller kørekortindehaveren stiller et køretøj, der er godkendt til øvelseskørsel, til rådighed.
Stk. 2 Såfremt det skønnes nødvendigt, at ansøgeren eller kørekortindehaveren forinden afholdelse af den i stk. 1 omtalte køretest opnår nogen færdighed i at betjene køretøjet, kan dette finde sted på en lukket øvelsesplads eller et køreteknisk anlæg.