Bekendtgørelsen fastsætter lister over overførbare dyresygdomme samt anmeldepligt og bekæmpelse heraf. Bekendtgørelsen supplerer:
-
1) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (“dyresundhedsloven”).
-
2) Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/1882 forordning af 3. december 2018 om anvendelse af visse sygdomsforebyggelses- og -bekæmpelsesregler på kategorier af listeopførte sygdomme og om fastlæggelse af en liste over arter og grupper af arter, der udgør en betydelig risiko for spredning af disse listeopførte sygdomme.
I denne bekendtgørelse forstås ved:
-
1) Opdrættede dyr: Dyr, der holdes af mennesker; herunder for akvatiske dyrs vedkommende akvakulturdyr.
-
2) Operatør: Enhver fysisk eller juridisk person, som er ansvarlig for dyr eller produkter, herunder for et begrænset tidsrum, bortset fra personer, der holder selskabsdyr, og dyrlæger.
-
3) Vildtlevende dyr: Dyr, der ikke er opdrættede dyr.
Stk. 2 Definitionerne i de i § 1 nævnte forordninger finder anvendelse i denne bekendtgørelse.
Liste 1 og 2 omfatter dyresygdomme, der er anmeldepligtige. Anmeldepligten gælder uanset hvilken dyreart, der er mistænkt for sygdommen, om det er opdrættede eller vildtlevende dyr, og uanset hvor sygdommen konstateres.
Stk. 2 Liste 3 og 4 omfatter henholdsvis sygdomme, der kan bekæmpes, fordi de er af væsentlig samfundsøkonomisk betydning, og sygdomme, der kan bekæmpes, fordi de er af produktionsmæssig betydning.
Operatører skal tilkalde en dyrlæge ved mistanke om en anmeldepligtig dyresygdom eller ved abnorm dødelighed og andre tegn på alvorlig sygdom, herunder ved markante fald i produktionen af ukendte årsager, med henblik på yderligere undersøgelser, herunder prøveudtagning til laboratorieundersøgelse, når situationen kræver det.
Stk. 2 Dyrlæger og ansatte på diagnostiske laboratorier skal ved mistanke om eller påvisning af en sygdom, der er opført på liste 1 i bilag 1, straks anmelde dette til Fødevarestyrelsen.
Stk. 3 Dyrlæger og ansatte på diagnostiske laboratorier skal ved påvisning af en sygdom, der er opført på liste 2 i bilag 1, straks anmelde dette til Fødevarestyrelsen.
En dyrlæge skal ved mistanke om en sygdom, der er oplistet som en kategori A- eller B-sygdom i henhold til forordning (EU) 2018/1882, blive på virksomheden, indtil Fødevarestyrelsen ankommer, medmindre der foreligger anden aftale med Fødevarestyrelsen.
Stk. 2 Dyrlæger, der har opholdt sig på en virksomhed med mistanke om en sygdom, der er oplistet som en kategori A- eller B-sygdom i henhold til forordning (EU) 2018/1882, må ikke have direkte eller indirekte kontakt med dyr, der kan smittes af den mistænkte sygdom i 48 timer, medmindre:
-
1) mistanken i mellemtiden afkræftes, eller
-
2) Fødevarestyrelsen har givet tilladelse hertil.
Dyrlæger skal ved mistanke om forekomst af en sygdom, der er opført på liste 2 i bilag 1, udtage og indsende materiale til undersøgelse på det nationale referencelaboratorium eller et laboratorium, der er officielt udpeget af Fødevarestyrelsen til at foretage den pågældende analyse.
Med bøde straffes den, der:
Stk. 2 Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.