Kapitel 5 Gyldighedstid og betaling m.v.
For personer, som er fyldt 18 år, udstedes pas med en gyldighedstid på 10 år fra udstedelsesdatoen, jf. dog stk. 5.
Stk. 2 Er pasansøgeren mellem 2 og 18 år, udstedes passet med en gyldighedstid på 5 år fra udstedelsesdatoen, jf. dog stk. 5.
Stk. 3 For børn under 2 år udstedes pas med en gyldighedstid, der under normale omstændigheder ikke overstiger 2 år fra udstedelsesdatoen, jf. dog stk. 5.
Stk. 4 Hvis der er risiko for, at ansøgeren, fordi den pågældende er født i udlandet og aldrig har haft bopæl i Danmark, vil fortabe sin danske indfødsret ved det fyldte 22. år, må der højst udstedes pas med gyldighed til dette tidspunkt, jf. dog stk. 5.
Stk. 5 Når særlige omstændigheder taler for det, kan der fastsættes en kortere gyldighedstid end anført i stk. 1-4.
Gyldighedstiden for et pas, der er udløbet inden for de sidste 3 måneder, eller som udløber inden for kort tid, kan forlænges, hvis det ikke vil være muligt at udstede et nyt pas til indehaveren.
Stk. 2 Forlængelse, der sker ved påtegning, gives kun for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed, og ikke ud over 1 år.
Stk. 3 Gyldighedstiden for et pas kan kun forlænges en gang.
Der må ikke udtages blade fra passet eller indsættes nye blade deri.
I gyldighedsperioden kan pasindehaveren kun få udstedt nyt pas, hvis det tidligere pas annulleres af kommunalbestyrelsen, eller såfremt det på fyldestgørende måde godtgøres, at passet er bortkommet.
Stk. 2 Såfremt pasindehaveren sandsynliggør, at han har en væsentlig interesse i fortsat at kunne benytte viseringer i det gamle pas, forsynes siderne med de pågældende viseringer med henvisning til det nye pas med angivelse af dets nummer samt tid og sted for dets udstedelse.
Stk. 3 Nyt pas udstedes efter reglerne i §§ 5-13 og mod sædvanlig betaling efter paslovens §§ 4 a og 4 b. Såfremt passet er bortkommet, udstedes nyt pas mod betaling efter paslovens § 4 c.
Efter ansøgning kan der udstedes et provisorisk pas, når det ikke vil være muligt at udstede et nyt pas eller forlænge gyldighedstiden for et eksisterende pas.
Stk. 2 Et provisorisk pas udfærdiges på en særlig blanket og gives kun for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed, og ikke ud over et år. Det provisoriske pas skal afleveres efter benyttelsen.
Stk. 3 Et provisorisk pas udstedes efter reglerne i §§ 5-13 og mod sædvanlig betaling efter paslovens § 4 a. Indgiver ansøgeren samtidig ansøgning om et nyt pas, betales der dog alene for et pas. Udstedelsesdatoen i det nye pas fastsættes til datoen for udstedelsen af det provisoriske pas.
Politiet kan i særlige tilfælde udstede pas og forlænge gyldigheden for pas, herunder ekstra pas, efter reglerne i denne bekendtgørelse. § 5, stk. 1 og 6, §§ 8, 9 og 12, § 16, stk. 1-3 og § 24, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse.
Politidirektøren i Midt- og Vestjyllands Politi kan tillade, at der til en dansk statsborger, der opholder sig i udlandet, efter ansøgning udstedes et EU-nødpas (ETD) af en udenlandsk diplomatisk eller konsulær repræsentation, hvis ansøgerens pas er bortkommet eller er midlertidigt utilgængeligt, og ansøgeren befinder sig på et sted, hvor der ikke er en tilgængelig dansk diplomatisk eller konsulær repræsentation, der kan udstede pas.
Stk. 2 Det er en betingelse for meddelelse af tilladelse til udstedelse af et EU-nødpas (ETD), at det udfærdiges på en særlig blanket, at det kun gives for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed, og at det kun giver ret til en enkelt rejse til Danmark eller til det land, hvor ansøgeren har fast bopæl, eller i særlige tilfælde til et andet land.
Stk. 3 Ved tilladelse fra politidirektøren i Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter udenrigstjenesten ansøgerens statsborgerskab og identitet til den bistående medlemsstat senest tre arbejdsdage fra modtagelsen af de relevante oplysninger. Såfremt dette ikke er muligt, giver udenrigstjenesten et skøn over, hvornår svaret kan forventes.
Stk. 4 Hvis politidirektøren i Midt- og Vestjyllands Politi gør indsigelse mod udstedelse af EU-nødpas til en dansk statsborger, skal udenrigstjenesten orientere den bistående medlemsstat herom. Den bistående medlemsstat orienterer den danske statsborger herom i tæt samråd med udenrigstjenesten. Udenrigstjenesten påtager sig i så fald ansvaret for den danske statsborger i overensstemmelse med tjenestens juridiske forpligtelser og praksis.