Bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion m.v. Afsnit II

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1384 af 29. november 2023,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 409 af 19. april 2024

Kapitel 3 Gødning
§ 14

Den erhvervsdrivende skal føre logbog over modtaget, afgivet og anvendt kvælstof i gødning. Kvælstof i gødning beregnes i henhold til den lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, som til enhver tid er gældende.

§ 15

Ved overførsel af gødning mellem økologiske og ikke-økologiske produktionsenheder, omfattet af bekendtgørelsens § 6, nr. 1 og 2, tilhørende samme fysiske eller juridiske person, jf. rådsforordningens artikel 9, stk. 7-9, finder bekendtgørelsens § 14, tilsvarende anvendelse.

§ 16

Ved drift af både økologiske og ikke-økologiske produktionsenheder, omfattet af bekendtgørelsens § 6, nr. 1 og 2, tilhørende samme fysiske eller juridiske person, skal der for de økologiske produktionsenheder hvert år senest den 31. marts udarbejdes en særlig gødningsopgørelse for den afsluttede planperiode. Gødningsopgørelsen skal udarbejdes i gødningsopgørelsesblanketten, der er tilgængelig på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, og skal kunne fremvises ved kontrollen.

Bælgafgrøder i sædskiftet
§ 17

På en økologisk bedrift skal der være et sædskifte, hvor der indgår bælgafgrøder som hoved-, mellem- eller efterafgrøder, som svarer til 20% af omdriftsarealet. Dette skal fremgå af indberetningen i bekendtgørelsens § 12.

Stk. 2 Ved bælgafgrøde forstås:

  • 1) Afgrøde, der udelukkende består af arter fra ærteblomstfamilien.

  • 2) Korn sammen med storfrøede arter fra ærteblomstfamilien, hvor disse udgør minimum 50% af frøene i blandingen.

  • 3) Græsblandinger, hvor småfrøede arter fra ærteblomstfamilien udgør minimum 15% af frøene i blandingen.

Kulstoflagrende afgrøder i sædskiftet
§ 18

På en økologisk bedrift skal der dyrkes kulstoflagrende afgrøder svarende til 50% af bedriftens indberettede areal med hoved-, mellem- eller efterafgrøder. Dette skal fremgå af indberetningen i bekendtgørelsens § 12.

Stk. 2 Ved kulstoflagrende afgrøder forstås:

  • 1) Græs, græsblandinger, kløver og lucerne permanent eller i omdrift.

  • 2) Udlæg af græs, græsblandinger, kløver, og mellem-/efterafgrøder.

  • 3) Energiafgrøder, skovkulturer, frugttræer og buske med bunddække af græs.

Fremavl
§ 19

En certificeret virksomhed, der anmelder et parti økologisk sædekorn, markfrø eller grøntsagsfrø til markkontrol efter de til en hver tid gældende bekendtgørelser om henholdsvis sædekorn, markfrø og grøntsagsfrø, skal i anmeldelsen angive navn, adresse og certificeringsnummer på de certificerede økologiske jordbrugere, der forestår fremavlen.

§ 20

En certificeret bedrift, der anvender ikke-økologiske frø til fremavl af sædekorn, markfrø eller grøntsagsfrø skal kunne dokumentere, at der er tale om fremavl.

Kapitel 4 Særlige bestemmelser vedrørende dyrehold
§ 21

Ved fornyet omlægning af dyr skal den nye omlægningsdato tillige med en entydig identifikation af dyrene anføres i en logbog.

§ 22

Når forholdene tillader det, er græsningsperioderne som minimum følgende:

  • 1) For økologisk kvæg, får, geder og dyr af hestefamilien fra 15. april til 1. november.

  • 2) For kalve mellem 4 og 6 måneder fra 1. maj til 1. september.

  • 3) For ungdyr af kvæg mellem 6 og 12 måneder fra 1. maj til 1. november.

Kapitel 5 Fællesbestemmelser for fjerkræ
§ 23

Langsomt voksende slagtekyllingeracer (Gallus gallus) er kyllinger med en væksthastighed, der gennemsnitligt over tre på hinanden følgende hold ikke overstiger 38 gram pr. dyr pr. dag.

§ 24

Langsomt voksende kalkunracer er kalkunkyllinger med en væksthastighed, der gennemsnitligt over tre på hinanden følgende hold ikke overstiger 90 gram pr. dyr pr. dag.

§ 25

På udearealer til fjerkræ skal der være en tomgangsperiode mellem hver fjerkræflok, så kravene til vegetation i Kommissionens gennemførelsesforordning 2020/464 artikel 16, stk. 1, 3 og 4, er opfyldt i hele den periode, hvor den efterfølgende flok har adgang til hønsegården.

Produktion af økologiske levekyllinger
§ 26

For fjerkræhuse omfattet af overgangsbestemmelsen i Kommissionens gennemførelsesforordning 2020/464, artikel 26, stk. 7, er belægningsgraden for levekyllinger, indtil den 1. januar 2030, 15 dyr eller 21 kg levende vægt pr. m2.

§ 27

For fjerkræhuse, omfattet af overgangsbestemmelsen i Kommissionens gennemførelsesforordning 2020/464, artikel 26, stk. 2, og som er udstyret med en solid tilbygning af fast konstruktion med en mindste bredde på 1 meter, og som fuglene har uhindret adgang til hele døgnet, gælder indtil 1. januar 2025, at disse skal have ind- og udgangshuller mellem den indre stald og tilbygningen på mindst 1,5 m pr. 100 m2 af det husareal, der til enhver tid er til rådighed for levekyllingerne.

Produktion af økologiske formeringsdyr og deres centralopdræt
§ 28

For produktionssystemer, hvor høns kan bevæge sig frit mellem forskellige etager, der er omfattet af overgangsbestemmelsen i Kommissionens gennemførelsesforordning 2020/464 artikel 26, stk. 5, gælder følgende indtil den 1. januar 2030:

  • 1) Der må højst være tre etager inkl. gulvarealet.

  • 2) Frihøjden mellem etagerne skal være mindst 45 cm.

  • 3) Drikke- og fodringsanlæg skal være fordelt, så alle hønsene har lige adgang til foder og vand.

  • 4) Etagerne skal være indrettet således, at ekskrementer ikke kan falde igennem til underliggende etager.

Kapitel 6 Biavl
§ 29

Økologiske bigårde skal placeres, så bierne har adgang til at trække på 95 % godkendte nektar- og pollenkilder inden for en radius af bigården på 3 km.

Stk. 2 Nektar- og pollenkilder betragtes som godkendte, hvis de stammer fra økologiske arealer, miljøvenligt drevne arealer eller naturarealer, jf. dog stk. 3.

Stk. 3 Arealerne i stk. 2, må ikke være:

  • 1) Behandlet med pesticider eller kunstgødning.

  • 2) Kortlagt efter jordforureningsloven på hverken vidensniveau 1 eller vidensniveau 2.

  • 3) Områder der kan være lettere forurenet i henhold til bekendtgørelse af lov om forurenet jord § 50a.