Bilag 10

Bilag

Andre bilag

  • Bilag 1 (Bestemmelser om kørekortets udseende og indhold mv.)

  • Bilag 2 (Mindstekrav med hensyn til fysisk og psykisk egnethed til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort)

  • Bilag 3 (Bestemmelser for anvendelse af lektionsplaner i køreuddannelsen)

  • Bilag 4 (Pauser i køreuddannelsesperioden)

  • Bilag 5 (Bestemmelser for køretøjer, der anvendes til øvelseskørsel og praktisk prøve)

  • Bilag 6 (Køreanlæg)

  • Bilag 7 (Køreprøvernes afholdelse)

  • Bilag 8 (Bestemmelser om vilkår, begrænsninger og rettigheder i kørekort)

  • Bilag 9 (Bestemmelser om kurser i færdselsrelateret førstehjælp)

  • Bilag 10 (Bestemmelser for prøvesagkyndige/tilsynsførende)

  • Bilag 11 (Kommunernes knallertundervisning og afholdelse af prøver mv. til lille knallert for personer under 18 år)

Bestemmelser for prøvesagkyndige/tilsynsførende
Bilag 10

I. Baggrund

Personer, der skal virke som prøvesagkyndige ved køreprøver, praktiske prøver og vejledende helbredsmæssige køretest, eller som køredommere ved køreprøver, skal opfylde dette bilags bestemmelser. Bilaget indeholder endvidere bestemmelser om tilsynsførende ved teoriprøver.

En prøvesagkyndig/køredommer skal først godkendes til at afholde køreprøver til kategori B. Herefter kan godkendelsen udvides til at omfatte øvrige kategorier.

II. Definitioner

I dette bilag forstås ved:

a) Prøvesagkyndig: En person som gennemfører teoriprøver og/eller praktiske prøver.

b) Køredommer: En person som gennemfører teoriprøver og/eller praktiske prøver i forsvaret eller det statslige redningsberedskab.

c) Tilsynsførende: En person, der gennemfører teoriprøver, dog ikke teoriprøver til traktor/motorredskab.

d) Køreprøve: Prøve til vurdering af om ansøgeren har erhvervet de kundskaber og færdigheder og den adfærd, der er fastsat som mål for køreuddannelsen, og som er en betingelse for at få udstedt kørekort.

e) Teoriprøve: Vurdering af ansøgerens teoretiske kundskaber.

f) Praktisk prøve: Vurdering af ansøgerens kundskaber, færdigheder og adfærd for så vidt angår orienterings- og manøvrefærdigheder under vej- og færdselsforhold af passende sværhedsgrad.

g) Vejledende helbredsmæssig køretest: Test i forbindelse med vurdering af kørefærdighed for personer med funktionsnedsættelse eller svækket kognitivt funktionsniveau.

III. Generelle krav

Før en prøvesagkyndig må afholde køreprøver, skal den pågældende godkendes til kategori B. I forbindelse hermed skal følgende krav være opfyldt:

a) Haft kørekort til kategori B i mindst tre år,

b) være fyldt 23 år,

c) have gennemført den i afsnit IV i dette bilag nævnte grunduddannelse og derefter have gennemgået den i afsnit VI i dette bilag nævnte kvalitetssikring og efteruddannelse,

d) have afsluttet en erhvervsuddannelse, der mindst omfatter niveau 3 som defineret i Rådets beslutning 85/368/EØF af 16. juli 1985 om sammenlignelighed af de ved erhvervsuddannelse i medlemsstaterne opnåede kvalifikationer,

e) må ikke samtidig være erhvervsaktiv som kørelærer,

For at blive godkendt til øvrige kategorier, skal den prøvesagkyndige - udover ovennævnte krav i b) til e) - have kørekort til de(n) omhandlede kategori(er). Herudover skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år, og have gennemført en supplerende uddannelse til den omhandlede kategori.

IV. Krav til grunduddannelse

I grunduddannelsen skal den prøvesagkyndige erhverve sig de kompetencer, som er nødvendige for at gennemføre køreprøver i overensstemmelse med gældende retningslinjer, herunder personlig kørefærdighed, viden og forståelse for trafik, behandling af ansøgere, køreteknik, køretøjsteknik, økonomi- og miljøvenlig kørsel samt kompetencer i vurdering af praktiske færdigheder.

Grunduddannelsen afsluttes med en prøve, som giver godkendelse som prøvesagkyndig til kategori B.

Grunduddannelsen og den afsluttende prøve gennemføres i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens bestemmelser om indhold og omfang.

V. Supplerende uddannelse

En prøvesagkyndig til kategori B kan blive godkendt som prøvesagkyndig til yderligere kategorier, når et uddannelsesforløb for de(n) omhandlede kategori(er) er gennemført, og en prøve er bestået.

a) Kategori AM, A1, A2 og A: For at blive godkendt som prøvesagkyndig til kategorierne skal en supplerende uddannelse som prøvesagkyndig til kategori A være gennemført og en prøve bestået. Herudover skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år. Kravet om 3 års virke kan fraviges, hvis den prøvesagkyndige har mindst 5 års erfaring ved kørsel med kørekort til kategori A.

b) Kategori C1, C, D1 og D: For at blive godkendt som prøvesagkyndig til kategorierne skal en supplerende uddannelse som prøvesagkyndig til kategori C og D være gennemført og en prøve bestået. Herudover skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år. Kravet om 3 års virke kan fraviges, hvis den prøvesagkyndige har mindst 5 års erfaring ved kørsel med kørekort til kategori C og D.

c) KategoriB/E C1/E, C/E, D1/E og D/E: For at blive godkendt som prøvesagkyndig til kategorierne skal en supplerende uddannelse som prøvesagkyndig til kategori E være gennemført og en prøve bestået. Herudover skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år. Kravet om 3 års virke kan fraviges, hvis den prøvesagkyndige har mindst 5 års erfaring ved kørsel med kørekort til kategori C/E og D/E. Godkendelse som prøvesagkyndig til kategori B/E kan endvidere erhverves ved gennemførelse af supplerende uddannelse og beståelse af prøve som prøvesagkyndig til kategori B/E. I disse tilfælde skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år. Kravet om 3 års virke kan fraviges, hvis den prøvesagkyndige har mindst 5 års erfaring ved kørsel med kørekort til kategori B/E.

d) Vejledende helbredsmæssige køretest: For at blive godkendt som prøvesagkyndig til vejledende helbredsmæssige køretest skal et supplerende uddannelsesforløb hertil være gennemført. Herudover skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år.

Den supplerende uddannelse og den afsluttende prøve gennemføres i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens bestemmelser om indhold og omfang.

VI. Efteruddannelse

Efteruddannelsen skal omhandle vedligeholdelse af viden om og færdigheder i at afholde køreprøver og vedligeholdelse af egne kørefærdigheder i de kategorier, som den prøvesagkyndige er godkendt til. Herudover skal efteruddannelsen sikre, at den prøvesagkyndige fortsat gennemfører køreprøven på en retfærdig og ensartet måde, samt udvikle nye kompetencer på området.

Efteruddannelsen gennemføres efter følgende retningslinjer:

a) Teoretisk efteruddannelse: Mindst fire dages varighed for hver toårsperiode.

b) Praktisk efteruddannelse: Mindst fem dages varighed for hver femårsperiode.

c) Prøvesagkyndige, der er godkendt til kategorierne A, C, D og E, skal tillige gennemføre teoretisk efteruddannelse i en dag for hver toårsperiode.

Efteruddannelsen gennemføres i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens bestemmelser om indhold og omfang.

VII. Kvalitetssikring

Det skal ved indførelse af kvalitetssikringsordninger sikres, at de prøvesagkyndige fortsat opretholder standarden for en prøvesagkyndig. Dette omfatter kontrol af de prøvesagkyndige i forbindelse med udførelse af deres arbejde, efteruddannelse, faglig udvikling og regelmæssig kontrol af prøveresultaterne af de prøver, som den enkelte har gennemført.

En prøvesagkyndig, der ikke opfylder de i afsnit IV Krav til grunduddannelse og V Supplerende uddannelse opstillede krav til en prøvesagkyndig, skal gennemføre et efteruddannelseskursus, jf. afsnit VI Efteruddannelse. Tilsvarende gælder hvis en prøvesagkyndig i løbet af en periode på 24 måneder ikke har gennemført prøver for en bestemt kategori.

Kvalitetsarbejdet gennemføres i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens bestemmelser om indhold og omfang.

VIII. Godkendelsen

Efter gennemført grunduddannelse og bestået prøve til kategori B, beskikker Færdselsstyrelsen den prøvesagkyndige som prøvesagkyndig til kategori B. Beskikkelsen gælder indtil videre, jf. dog afsnit IX Opretholdelse af godkendelsen.

Tilsvarende gælder for øvrige kategorier.

IX. Opretholdelse af godkendelsen

For at bevare beskikkelsen som prøvesagkyndig, skal den prøvesagkyndige opfylde kravene til efteruddannelse og kvalitetssikring samt mindst have gennemført et af Færdselsstyrelsen fastsat antal køreprøver pr. år.

Hvis en prøvesagkyndig i løbet af en periode på 24 måneder ikke har gennemført prøver for en bestemt kategori, skal den pågældende, inden han eller hun får tilladelse til at gennemføre køreprøver for den pågældende kategori, gennemføre efteruddannelse, jf. afsnit VI Efteruddannelse.

X. Erhvervede rettigheder

Prøvesagkyndige, der er beskikket før denne bekendtgørelses ikrafttræden, er ikke omfattet af afsnit III Generelle krav og afsnit IV Krav til grunduddannelse, men skal opfylde bestemmelserne i afsnit VI Efteruddannelse og afsnit VII Kvalitetssikring.

XI. Tilsynsførende

En tilsynsførende skal være ansat i Færdselsstyrelsen og have gennemført en særlig uddannelse som tilsynsførende i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens bestemmelser om indhold og omfang.

XII. Køredommer

En køredommer skal opfylde betingelserne i dette bilags afsnit III-VII. Afsnit VIII-XI gælder tilsvarende for køredommere, dog således, at køredommere beskikkes af henholdsvis forsvaret og det statslige redningsberedskab.

Den tilsynsførende skal være ansat henholdsvis i forsvaret eller det statslige redningsberedskab.