Kapitel 1 Erhvervelse af kørekort
Kørekort kan udstedes til en person, der ved en prøve godtgør at have tilstrækkelig kørefærdighed og fornødent kendskab til køretøjet og dets behandling samt til færdselsreglerne, jf. bestemmelserne i kapitel 5 og 6.
Stk. 2 Kørekort kan kun udstedes til personer, der har sædvanlig bopæl i Danmark, jf. § 7, eller personer, der fremlægger bevis for at have opholdt sig i Danmark i mindst 6 måneder som studerende. Første punktum finder dog ikke anvendelse ved udstedelse af internationale kørekort efter § 91 og ved udstedelse af turistkørekort efter § 122.
Stk. 3 Der kan ikke udstedes kørekort til personer, hvis førerret er begrænset, frakendt eller inddraget i et andet EU eller EØS-land. Dette gælder ikke for begrænsninger som anført i bilag 8.
Ansøgning om kørekort indleveres til kommunen. Ansøgningen kan indleveres til enhver kommune, uanset hvor i Danmark ansøgeren har bopæl. Ansøgning om kørekort til lille knallert, der ønskes udstedt til en ansøger under 18 år, skal dog indleveres til ansøgerens bopælskommune.
Stk. 2 Ansøgningen skal vedlægges et fotografi af ansøgeren. Fotografiet skal opfylde følgende krav:
-
1) Fotografiet skal være af god kvalitet, holdbart, egnet til indscanning og uden stempler, huller eller andre skader.
-
2) Fotografiet skal være et vellignende portrætbillede i størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler 30-36 mm i højden.
-
3) Fotografiet skal tages lige forfra og vise ansøgerens ansigt uden hovedbeklædning og det øverste af skuldrene.
-
4) Ansigtet skal være jævnt belyst.
-
5) Begge øjne skal være helt synlige, og blikket skal være rettet mod kameraet.
-
6) Munden skal være lukket.
-
7) Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser.
-
8) Baggrunden skal være lys og uden skygger eller andre motiver.
Stk. 3 Kommunalbestyrelsen kan tillade, at ansøgeren bærer hovedbeklædning på det i stk. 2 nævnte fotografi, hvis ansøgeren af religiøse grunde anmoder herom. Kommunalbestyrelsen kan i øvrigt tillade, at kravene i stk. 2, nr. 1-8, fraviges, når ganske særlige grunde taler herfor.
Stk. 4 Ansøgning om kørekort, bortset fra ansøgning om kørekort til lille knallert, skal endvidere vedlægges en lægeattest, der opfylder kravene i § 32.
Stk. 5 Er ansøgeren ikke dansk eller nordisk statsborger, skal ansøgningen tillige vedlægges opholdstilladelse eller opholdsbevis, medmindre vedkommende lovligt kan opholde sig i Danmark uden tilladelse. Såfremt kommunalbestyrelsen skønner det nødvendigt, kan det kræves, at der fremvises dokumentation for, at ansøgeren har sædvanlig bopæl i Danmark, eller bevis for, at ansøgeren i mindst seks måneder har opholdt sig i Danmark som studerende, jf. § 7.
Ved indlevering af en ansøgning om kørekort skal ansøgeren godtgøre sin identitet ved forevisning af tidligere udstedt kørekort af den i § 79, stk. 2, nævnte EU-model, eller ved forevisning af gyldigt pas.
Stk. 2 Er ansøgeren ikke i besiddelse af et gyldigt pas eller af et tidligere udstedt kørekort af den i § 79, stk. 2, nævnte EU-model, skal ansøgeren forevise original dåbs-, navne- eller fødselsattest, sundhedskort eller anden egnet legitimation, samt billedlegitimation.
Stk. 3 Fremgår ansøgerens personnummer ikke tydeligt af de i stk. 1 og 2 anførte dokumenter, skal der tillige forevises et legitimationspapir udstedt af en offentlig myndighed, hvoraf ansøgerens personnummer tydeligt fremgår.
Stk. 4 Er ansøgeren ikke tildelt et personnummer, og fremgår ansøgerens fødselsdato og fødested ikke tydeligt af de i stk. 1 og 2 anførte dokumenter, skal der tillige forevises et legitimationspapir udstedt af en offentlig myndighed, hvoraf ansøgerens fødselsdato og fødested tydeligt fremgår.
Stk. 5 Fremgår ansøgerens nu anvendte navn ikke af de i stk. 1-4 anførte dokumenter, har ansøgeren pligt til på forlangende at dokumentere navneændringen ved forevisning af vielsesattest, navnebevis eller dokumentation for anmeldelse til vielsesmyndigheden eller folkeregistret.
Stk. 6 Hvis udstedelse af et kørekort forudsætter aflæggelse af en køreprøve eller en kontrollerende køreprøve, skal ansøgeren først godtgøre sin identitet, jf. stk. 1 og 2, i forbindelse med den teoretiske og den praktiske prøves afholdelse, jf. herved § 60, stk. 4.
De i § 4, stk. 1-5, nævnte krav til dokumentation for ansøgerens identitet kan fraviges, hvis kommunen kender ansøgeren, eller hvis ansøgeren godtgør sin identitet ved besvarelse af kontrolspørgsmål. I særlige tilfælde kan ansøgeren i stedet godtgøre sin identitet ved, at en person, der kan godtgøre sin egen identitet, jf. § 4, stk. 1-5, møder sammen med ansøgeren og skriftligt bevidner, at ansøgeren er den, ansøgeren udgiver sig for at være (vitterlighedsvidne).
Stk. 2 Kommunalbestyrelsen kan om nødvendigt kræve, at ansøgeren, uanset om § 4, stk. 1-5, er opfyldt, godtgør sin identitet i overensstemmelse med § 5, stk. 1.
Indehaveren af et dansk kørekort kan som supplement til sit kørekort være indehaver af et digitalt kørekort via en IT-løsning, som ejes og administreres af Digitaliseringsstyrelsen.
Stk. 2 Et digitalt kørekort, jf. stk. 1, gælder som dokumentation for indehaverens kørekort under kørsel i Danmark og følger i øvrigt gyldigheden for indehaverens kørekort.
Med sædvanlig bopæl forstås i denne bekendtgørelse det sted, hvor en person sædvanligvis opholder sig, det vil sige i mindst 185 dage inden for et kalenderår, som følge af sin personlige eller erhvervsmæssige tilknytning. Er den pågældende en person uden erhvervsmæssig tilknytning, skal der bestå en personlig tilknytning, der viser, at der består en tæt forbindelse mellem vedkommende og dennes bopælssted.
Stk. 2 Sædvanlig bopæl anses for etableret på det tidspunkt, hvor en person har bosat sig i Danmark med henblik på opfyldelse af en af de i stk. 1 nævnte betingelser.
Stk. 3 En person, som alene har sin erhvervsmæssige tilknytning til Danmark, anses for at have sædvanlig bopæl i det land, hvor den pågældende har sin personlige tilknytning, såfremt vedkommende regelmæssigt vender tilbage dertil. Sidstnævnte betingelse kræves ikke opfyldt, hvis den pågældende opholder sig i Danmark med henblik på at udføre et tidsbegrænset erhverv.
Stk. 4 Optagelse på en uddannelsesinstitution indebærer ikke i sig selv, at den pågældende opnår sædvanlig bopæl i Danmark.
Kørekort kan udstedes til følgende kategorier:
-
1) Kategori AM - Stor knallert.
-
2) Kategori A1 - Lille motorcykel.
-
3) Kategori A2 - Mellemstor motorcykel.
-
4) Kategori A - Stor motorcykel.
-
5) Kategori B - Almindelig bil.
-
6) Kategori C1 - Lille lastbil.
-
7) Kategori C - Stor lastbil.
-
8) Kategori D1 - Lille bus.
-
9) Kategori D - Stor bus.
-
10) Kategori E - Stort påhængskøretøj:
-
a) Kategori B med stort påhængskøretøj (kategori B/E).
-
b) Kategori C1 med stort påhængskøretøj (kategori C1/E).
-
c) Kategori C med stort påhængskøretøj (kategori C/E).
-
d) Kategori D1 med stort påhængskøretøj (kategori D1/E).
-
e) Kategori D med stort påhængskøretøj (kategori D/E).
-
Stk. 2 Der kan endvidere udstedes kørekort til lille knallert, kørekort til erhvervsmæssig personbefordring og kørekort til traktor/motorredskab.
Kørekort til kategori AM (stor knallert) giver ret til at føre følgende:
-
1) To- eller trehjulede køretøjer, hvis konstruktivt bestemte maksimale hastighed er 45 km i timen, som defineret i artikel 4, stk. 2, litra a-b, og bilag 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/2013, bortset fra knallerter, hvis konstruktiv bestemte maksimale hastighed er 25 km i timen eller derunder.
-
2) Lette quadricykler, som defineret i artikel 4, stk. 2, litra f, og bilag 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/2013.
Kørekort til kategori A1 (lille motorcykel) giver ret til at føre:
-
1) Tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn med et maksimalt slagvolumen på 125 cm3, en maksimal motoreffekt på 11 kW og et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,1 kW/kg.
-
2) Trehjulet motorcykel med en motoreffekt på højst 15 kW eller trehjulet bil med en motoreffekt på højst 15 kW.
-
3) De i § 9 nævnte køretøjer.
Stk. 2 Foreligger der ikke oplysning om køreklar vægt (egenvægt med tillæg af vand, olie og brændstof), anvendes motorcyklens egenvægt med tillæg af 15 kg.
Kørekort til kategori A2 (mellemstor motorcykel) giver ret til at føre:
-
1) Tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn med en maksimal motoreffekt på 35 kW og et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,2 kW/kg og ikke afledt af motorcykler med mere end den dobbelte maksimale motoreffekt.
-
2) De i § 10, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte køretøjer.
-
3) De i § 9 nævnte køretøjer.
Stk. 2 Foreligger der ikke oplysning om køreklar vægt (egenvægt med tillæg af vand, olie og brændstof), anvendes motorcyklens egenvægt med tillæg af 15 kg.
Kørekort til kategori A (stor motorcykel) giver ret til at føre:
-
1) Tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn.
-
2) Trehjulet motorcykel med en motoreffekt på over 15 kW eller trehjulet bil med en motoreffekt på over 15 kW.
-
3) Det i § 11, stk. 1, nr. 1, nævnte køretøj.
-
4) De i § 10, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte køretøjer.
-
5) De i § 9 nævnte køretøjer.
Kørekort til kategori B (almindelig bil) giver ret til at føre:
-
1) Personbil indrettet til befordring af højst otte personer foruden føreren og en tilladt totalvægt på ikke over 3.500 kg, jf. dog § 25, stk. 2.
-
2) Varebil med en tilladt totalvægt på ikke over 3.500 kg, jf. dog § 25, stk. 2.
-
3) Vogntog bestående af person- eller varebil og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på ikke over 750 kg.
-
4) Vogntog bestående af en person- eller varebil og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over 750 kg. Vogntogets samlede tilladte totalvægt må ikke overstige 4.250 kg. Overstiger vogntogets samlede tilladte totalvægt 3.500 kg, må vogntoget kun føres, når en særlig køreuddannelse og praktisk prøve er gennemført i overensstemmelse med § 40, stk. 1 og 5 (B+).
-
5) De i § 9 nævnte køretøjer.
Stk. 2 For ikke-registreringspligtige påhængsredskaber sker fastsættelsen af påhængskøretøjets tilladte totalvægt i henhold til stk. 1, nr. 3 og 4, ved brug af påhængsredskabets faktiske totalvægt.
Kørekort til kategori C1 (lille lastbil) giver ret til at føre bil,
-
1) som ikke er omfattet af kategori D1 eller D,
-
2) som har en tilladt totalvægt på over 3.500 kg, men ikke over 7.500 kg, og
-
3) som er indrettet til befordring af højst otte personer foruden føreren.
Stk. 2 Kørekort til kategori C1 (lille lastbil) giver endvidere ret til at føre vogntog bestående af biler omfattet af stk. 1 og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på ikke over 750 kg.
Stk. 3 For ikke-registreringspligtige påhængsredskaber sker fastsættelsen af påhængskøretøjets tilladte totalvægt i henhold til stk. 1, nr. 3, ved brug af påhængsredskabets faktiske totalvægt.
Kørekort til kategori C (stor lastbil) giver ret til at føre bil,
-
1) som ikke er omfattet af kategori D1 eller D,
-
2) som har en tilladt totalvægt på over 3.500 kg, og
-
3) som er indrettet til befordring af højst otte personer foruden føreren.
Stk. 2 Kørekort til kategori C (stor lastbil) giver tillige ret til føre et vogntog bestående af biler omfattet af stk. 1 og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på ikke over 750 kg. Kørekort til kategori C (stor lastbil) giver endvidere ret til at føre motordrevet blokvogn.
Stk. 3 For ikke-registreringspligtige påhængsredskaber sker fastsættelsen af påhængskøretøjets tilladte totalvægt i henhold til stk. 1, nr. 3, ved brug af påhængsredskabets faktiske totalvægt.
Kørekort til kategori D1 (lille bus) giver ret til at føre bil,
-
1) som er indrettet til befordring af højst 16 personer foruden føreren, og
-
2) som har en længde på højst otte meter.
Stk. 2 Kørekort til kategori D1 (lille bus) giver endvidere ret til at føre et vogntog bestående af biler omfattet af stk. 1 og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på ikke over 750 kg.
Stk. 3 For ikke-registreringspligtige påhængsredskaber sker fastsættelsen af påhængskøretøjets tilladte totalvægt i henhold til stk. 1, nr. 2, ved brug af påhængsredskabets faktiske totalvægt.
Kørekort til kategori D (stor bus) giver ret til at føre:
-
1) Personbil indrettet til befordring af over otte personer foruden føreren (stor bus).
-
2) Vogntog bestående af en stor bus og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på ikke over 750 kg.
Stk. 2 For ikke-registreringspligtige påhængsredskaber sker fastsættelsen af påhængskøretøjets tilladte totalvægt i henhold til stk. 1, nr. 2, ved brug af påhængsredskabets faktiske totalvægt.
Kørekort til kategori E (stort påhængskøretøj) giver ret til at føre:
-
1) Vogntog bestående af et trækkende køretøj omfattet af kategori B og et påhængskøretøj, hvis påhængskøretøjets tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kg (kategori B/E).
-
2) Vogntog bestående af et trækkende køretøj omfattet af kategori C1 og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over 750 kg eller et vogntog bestående af et trækkende køretøj omfattet af kategori B og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over 3.500 kg. Vogntogets samlede tilladte totalvægt må ikke overstige 12.000 kg (kategori C1/E).
-
3) Vogntog bestående af et trækkende køretøj omfattet af kategori C og påhængskøretøj(er) med en tilladt totalvægt på over 750 kg (kategori C/E).
-
4) Vogntog bestående af et trækkende køretøj omfattet af kategori D1 og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over 750 kg (kategori D1/E).
-
5) Vogntog bestående af et trækkende køretøj omfattet af kategori D og et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over 750 kg (kategori D/E).
Stk. 2 Kørekort til kategori B/E giver alene ret til at føre stort påhængskøretøj i forbindelse med almindelig bil (kategori B).
Stk. 3 Kørekort til kategorierne C1/E, C/E, D1/E og D/E giver tillige ret til at føre stort påhængskøretøj i forbindelse med almindelig bil (kategori B).
Stk. 4 Kørekort til kategori C/E giver tillige ret til at føre stort påhængskøretøj i forbindelse med lille lastbil (kategori C1). Kørekort til kategori C/E giver endvidere ret til at føre køretøjer omfattet af D1/E og D/E, når indehaveren har erhvervet kørekort til kategori D. Kørekort til kategori C/E giver endvidere ret til at føre lastbil med tilkoblet blokvogn.
Stk. 5 Kørekort til kategori D/E giver tillige ret til at føre stort påhængskøretøj i forbindelse med lille bus (kategori D1).
Stk. 6 Personer, der er tjenestegørende i forsvaret eller i det statslige redningsberedskab, og som er i besiddelse af et kørekort til kategori C eller kategori D eller et kørekort til kategori C-D udstedt før den 1. juli 1996, kan uden at have aflagt køreprøve til kategori E tjenstligt føre bil tilkoblet påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på over 750 kg. Påhængskøretøjets faktiske totalvægt må dog ikke overstige 1.500 kg, og bilens faktiske totalvægt skal være mindst to gange påhængskøretøjets.
Stk. 7 Bestemmelsen i stk. 6 finder tilsvarende anvendelse for personer, der er tjenestegørende i det kommunale redningsberedskab, dog kun såfremt den pågældende var ansat før den 1. juli 1996, og er i besiddelse af et kørekort til kategori C-D udstedt før den 1. juli 1996.
Stk. 8 For ikke-registreringspligtige påhængsredskaber sker fastsættelsen af påhængskøretøjets tilladte totalvægt i henhold til denne bestemmelse ved brug af påhængsredskabets faktiske totalvægt.
Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring giver ret til at føre lille bus (kategori D1) eller stor bus (kategori D) med henblik på erhvervsmæssig befordring af personer.
Stk. 2 Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring til kategori D1 og/eller kategori D gælder endvidere for erhvervsmæssig personbefordring med køretøjer omfattet af § 14, stk. 1, nr. 2, eller § 15, stk. 1, nr. 2, når indehaveren har erhvervet kørekort til henholdsvis kategori C1 eller C.
Stk. 3 Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring til kategori D gælder endvidere for erhvervsmæssig personbefordring med køretøjer omfattet af kategori D1.
Kørekort til lille knallert giver ret til i Danmark at føre en knallert med en konstruktiv bestemt maksimal hastighed på højst 30 km i timen.
Stk. 2 Kørekort til kategori AM giver, ud over førerret efter § 9, ret til i Danmark at føre følgende:
-
1) Lille knallert, jf. stk. 1.
-
2) De i § 9, nr. 1, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn og de i § 9, nr. 2, nævnte køretøjer tilkoblet ét påhængskøretøj.
Stk. 3 Kørekort til kategori A1 (lille motorcykel) giver, ud over førerret efter § 10, ret til i Danmark at føre følgende:
-
1) Lille knallert, jf. stk. 1.
-
2) De i § 10, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn eller et påhængsredskab.
-
3) De i § 9, nr. 1, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn og de i § 9, nr. 2, nævnte køretøjer tilkoblet ét påhængskøretøj.
Stk. 4 Kørekort til kategori A2 (mellemstor motorcykel) giver, ud over førerret efter § 11, ret til i Danmark at føre følgende:
-
1) Lille knallert, jf. stk. 1.
-
2) Det i § 11, stk. 1, nr. 1, nævnte køretøj og de i § 10, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn eller ét påhængsredskab.
-
3) De i § 9, nr. 1, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn og de i § 9, nr. 2, nævnte køretøjer tilkoblet ét påhængskøretøj.
Stk. 5 Kørekort til kategori A (stor motorcykel) giver, ud over førerret efter § 12, ret til i Danmark at føre følgende:
-
1) Lille knallert, jf. stk. 1.
-
2) De i § 12, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte køretøjer, det i § 11, stk. 1, nr. 1, nævnte køretøj og de i § 10, stk. 1 og 2, nævnte køretøjer tilkoblet en påhængsvogn eller et påhængsredskab.
-
3) De i § 9, nr. 1, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn og de i § 9, nr. 2, nævnte køretøjer tilkoblet ét påhængskøretøj.
Stk. 6 Kørekort til kategori B (almindelig bil) giver, ud over førerret efter § 13, ret til i Danmark at føre følgende:
-
1) Lille knallert, jf. stk. 1.
-
2) De i § 9, nr. 1, nævnte køretøjer tilkoblet én påhængsvogn og de i § 9, nr. 2, nævnte køretøjer tilkoblet ét påhængskøretøj.
-
3) Trehjulet motorcykel og trehjulet bil, jf. dog § 25, stk. 2.
-
4) Traktor/motorredskab.
-
5) Bil indrettet til transport af gods og som bruger alternative brændstoffer med tilladt totalvægt på over 3.500 kg, men ikke over 4.250 kg. Overstiger bilens tilladte totalvægt 3.500 kg, må overskridelsen alene skyldes den ekstra vægt, der følger af fremdriftssystemet, og bilen må kun føres, hvis føreren har haft kørekort til kategori B (almindelig bil) i mindst 2 år og forudsat, at bilens lasteevne ikke er forøget.
Stk. 7 Kørekort til traktor/motorredskab giver ret til at føre disse køretøjer, herunder med tilkoblede påhængskøretøjer.
Kørekort til lille knallert kan udstedes til en person, der er fyldt 15 år.
Stk. 2 Kørekort til kategori AM kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år.
Kørekort til kategori A1 kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år.
Kørekort til kategori A2 kan udstedes til en person, der er fyldt 20 år, jf. dog stk. 2 og 3, og
-
1) har mindst 2 års erfaring som fører af lille motorcykel på baggrund af et kørekort til kategori A1 og herefter har bestået en praktisk prøve på en motorcykel, kategori A2, jf. bilag 5, eller
-
2) uden tidligere at have erhvervet kørekort til kategori A1, har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A2 på en motorcykel, kategori A2, jf. bilag 5.
Stk. 2 Kørekort til kategori A2 kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år, og har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A2 på en motorcykel, kategori A2, jf. bilag 5, når vedkommende er ansat, værnepligtig eller frivillig i forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab. Indtil den pågældende fylder 20 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i tjenesten.
Stk. 3 Kørekort til kategori A2 kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år, og har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A2 på en motorcykel, kategori A2, jf. bilag 5, når den pågældende er mekaniker eller lignende, eller kørekortet er til brug for en uddannelse som mekaniker eller lignende. Indtil den pågældende fylder 20 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer, der afprøves i forbindelse med reparation eller vedligeholdelse.
Kørekort til kategori A kan udstedes til en person, der er fyldt 24 år, jf. dog stk. 2-5, og
-
1) har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A på en motorcykel, kategori A, jf. bilag 5, eller
-
2) har erhvervet kørekort til kategori A2 og har bestået en praktisk prøve på en motorcykel, kategori A, jf. bilag 5.
Stk. 2 Kørekort til kategori A kan udstedes til en person, der er fyldt 22 år, hvis den pågældende har mindst to års erfaring som fører af mellemstor motorcykel på baggrund af et kørekort til kategori A2 og herefter har bestået en praktisk prøve til kategori A på en motorcykel, kategori A, jf. bilag 5.
Stk. 3 Kørekort til kategori A kan udstedes til en person, der er fyldt 21 år, men kørekortet giver ikke ret til at føre andre kategori A køretøjer end trehjulet motorcykel med en motoreffekt over 15 kW og trehjulet bil med en motoreffekt over 15 kW, før alders- og erfaringsbetingelserne i stk. 1 eller 2 er opfyldt.
Stk. 4 Kørekort til kategori A kan udstedes til en person, der er fyldt 21 år, og har gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A på en motorcykel, kategori A, jf. bilag 5, når vedkommende er ansat, værnepligtig eller frivillig i forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab. Før alders- og erfaringsbetingelserne i stk. 1 eller 2 er opfyldt, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i tjenesten.
Stk. 5 Kørekort til kategori A kan udstedes til en person, der er fyldt 20 år, og har mindst to års erfaring som fører af mellemstor motorcykel på baggrund af et kørekort til kategori A2 og herefter har bestået en praktisk prøve til kategori A på en motorcykel, kategori A, jf. bilag 5, når den pågældende er mekaniker eller lignende, eller kørekortet er til brug for uddannelse som mekaniker eller lignende. Indtil den pågældende fylder 22 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer, der afprøves i forbindelse med reparation eller vedligeholdelse.
Kørekort til kategori B, kategori B/E, kategori C1 og kategori C1/E kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år.
Stk. 2 Ret til at føre trehjulet motorcykel med en motoreffekt over 15 kW og trehjulet bil med en motoreffekt over 15 kW er dog betinget af, at den pågældende er fyldt 21 år.
Stk. 3 Kørekort til kategori C1 kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori B.
Stk. 4 Kørekort til kategori B/E og kategori C1/E kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori B henholdsvis kategori C1.
Kørekort til kategori C og kategori C/E kan udstedes til en person, der er fyldt 21 år, jf. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2 Der kan udstedes kørekort til kategori C fra det fyldte 18. år, hvis
-
1) den pågældende erhverver kørekortet som led i kvalifikationsuddannelsen efter reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. Indtil den pågældende fylder 21 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport,
-
2) den pågældende er ansat, værnepligtig eller frivillig i forsvaret, hjemmeværnet, redningsberedskabet eller politiet. Indtil den pågældende fylder 21 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i tjenesten, eller
-
3) den pågældende er mekaniker eller lignende, eller kørekortet er til brug for uddannelse som mekaniker eller lignende. Indtil den pågældende fylder 21 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer, der afprøves i forbindelse med reparation eller vedligeholdelse.
Stk. 3 Der kan udstedes kørekort til kategori C/E fra det fyldte 18. år, hvis
-
1) den pågældende erhverver kørekortet som led i kvalifikationsuddannelsen efter reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. Indtil den pågældende fylder 21 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport, eller
-
2) den pågældende er ansat, værnepligtig eller frivillig i forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab. Indtil den pågældende fylder 21 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i tjenesten.
Stk. 4 Kørekort til kategori C kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori B.
Stk. 5 Kørekort til kategori C/E kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori C.
Kørekort til kategori D1 og kategori D1/E kan udstedes til en person, der er fyldt 21 år, jf. dog stk. 2.
Stk. 2 Der kan udstedes kørekort til kategori D1 og D1/E til en person, der er fyldt 18 år, hvis den pågældende erhverver kørekortet som led i kvalifikationsuddannelsen efter reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. Indtil den pågældende fylder 21 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport.
Stk. 3 Kørekort til kategori D1 kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori B.
Stk. 4 Kørekort til kategori D1/E kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori D1.
Kørekort til kategori D og kategori D/E kan udstedes til en person, der er fyldt 24 år, jf. dog stk. 2-5.
Stk. 2 Der kan udstedes kørekort til kategori D til en person, der er fyldt 18 år, hvis den pågældende erhverver kørekortet som led i kvalifikationsuddannelsen efter reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. Indtil den pågældende fylder 24 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport.
Stk. 3 Der kan udstedes kørekort til kategori D fra det fyldte 21. år, hvis
-
1) den pågældende er ansat, værnepligtig eller frivillig i forsvaret, hjemmeværnet, redningsberedskabet eller politiet. Indtil den pågældende fylder 24 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i tjenesten, eller
-
2) den pågældende er mekaniker eller lignende, eller kørekortet er til brug for uddannelse som mekaniker eller lignende. Indtil den pågældende fylder 24 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer, der afprøves i forbindelse med reparation eller vedligeholdelse.
Stk. 4 Der kan udstedes kørekort til kategori D/E til en person, der er fyldt 18 år, hvis den pågældende erhverver kørekortet som led i kvalifikationsuddannelsen efter reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. Indtil den pågældende fylder 24 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport.
Stk. 5 Der kan udstedes kørekort til kategori D/E til en person, der er fyldt 21 år, hvis den pågældende er ansat, værnepligtig eller frivillig i forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab. Indtil den pågældende fylder 24 år, giver kørekortet alene ret til at føre køretøjer i tjenesten.
Stk. 6 Kørekort til kategori D kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori B.
Stk. 7 Kørekort til kategori D/E kan kun udstedes til førere, der har erhvervet kørekort til kategori D.
Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år, jf. dog § 28.
Stk. 2 Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring kan kun udstedes til førere, der har kørekort til kategori B og har bestået en køreprøve til erhvervsmæssig personbefordring.
Stk. 3 Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring kan alene udstedes til den kategori, der er aflagt køreprøve i.
Stk. 4 Godkendte kørelærere kan få udstedt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring uden at aflægge særlig køreprøve, såfremt de i øvrigt opfylder betingelserne herfor. Ansøgning om udstedelse af kørekort skal i disse tilfælde tillige vedlægges dokumentation for godkendelse.
Stk. 5 Bestemmelsen i stk. 4, 1. pkt., gælder tilsvarende for personer, der inden for de sidste fem år før ansøgningstidspunktet jævnligt har virket som prøvesagkyndige eller køredommere. Ansøgning om udstedelse af kørekort skal i disse tilfælde tillige vedlægges dokumentation for beskikkelse og erfaring.
Stk. 6 Kørekort til erhvervsmæssig personbefordring kan nægtes udstedt under den i straffelovens § 78, stk. 2, nævnte betingelse.
Stk. 7 Kommunalbestyrelsen sender ansøgningen til Færdselsstyrelsen, der træffer afgørelse om, hvorvidt der kan udstedes kørekort til erhvervsmæssig personbefordring til ansøgeren.
Stk. 8 Såfremt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring nægtes udstedt, skal anklagemyndigheden på begæring indbringe spørgsmålet for retten efter reglerne i straffelovens § 78, stk. 3.
Kørekort til traktor/motorredskab kan udstedes til en person, der er fyldt 16 år.
Kørekort kan kun udstedes til en person, der er i besiddelse af tilstrækkelig synsevne og i øvrigt har den fornødne åndelige og legemlige førlighed.
Stk. 2 De nærmere helbredsmæssige betingelser for erhvervelse af kørekort fremgår af bilag 2.
Stk. 3 Færdselsstyrelsen fastsætter efter forhandling med Styrelsen for Patientsikkerhed nærmere retningslinjer for behandlingen af sager om udstedelse og fornyelse af kørekort, hvori der foreligger helbredsoplysninger, der kræver lægelige erklæringer, udtalelser eller vurderinger.
Lægeattesten, jf. § 3, stk. 4, skal være afgivet på en blanket, der er godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed. Lægeattesten skal være forsynet med lægens stempel og underskrift.
Stk. 2 Lægeattesten skal udstedes af ansøgerens sædvanlige læge eller anden speciallæge. Hvis en anden læge udsteder lægeattesten, skal ansøgeren angive en fyldestgørende grund hertil.
Stk. 3 Kommunalbestyrelsen kan kræve, at ansøgeren fremviser sundhedskort.
Stk. 4 Til dokumentation for at ansøgeren er identisk med den person, der er beskrevet i lægeattesten, skal attesten indeholde lægens bekræftelse af, at ansøgeren er kendt af lægen, eller at ansøgeren over for lægen har godtgjort sin identitet, jf. § 4, stk. 1-5. Lægeattesten sendes direkte til vedkommende kommune af lægen eller overgives ansøgeren i en lukket kuvert, der er forsynet med lægens navn eller stempel. Lægen udleverer en kopi af den underskrevne lægeattest til ansøgeren.
Stk. 5 Lægeattesten må ved ansøgningens indlevering ikke være over seks måneder gammel og ved udstedelsen af kørekortet ikke over et år og ni måneder gammel.
Lægeattesten indgives til kommunen ved anvendelse af Færdselsstyrelsens digitale løsning, jf. dog stk. 2-4.
Stk. 2 Lægeattesten kan indtil den 1. juli 2025 indgives til kommunen ved anvendelse af fysisk blanket, jf. § 32, stk. 1.
Stk. 3 Hvis kommunen vurderer, at borgeren er fritaget fra digital post, eller der foreligger særlige forhold, der gør, at borgeren ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening, skal kommunen tilbyde, at lægeattesten kan indgives på anden måde end ved digital selvbetjening efter stk. 1.
Stk. 4 Kommunen kan helt ekstraordinært ud over de i stk. 3 nævnte tilfælde undlade at afvise en lægeattest, der ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der ud fra en samlet økonomisk vurdering er klare fordele for kommunen ved at modtage ansøgningen på anden måde end digitalt.
Stk. 5 Lægeattesten anses for at være kommet frem, når den er tilgængelig for kommunen.
På grundlag af oplysningerne i lægeattesten afgøres det, om ansøgeren opfylder de helbredsmæssige betingelser for erhvervelse af det ønskede kørekort.
Stk. 2 Indeholder lægeattesten ikke oplysninger om sygdom ud over oplysninger om ansøgerens synsstyrke eller høreevne træffes afgørelsen af kommunalbestyrelsen, jf. dog stk. 3, nr. 3.
Stk. 3 I øvrige sager træffes afgørelsen af Færdselsstyrelsen, som også træffer afgørelsen i følgende tilfælde:
-
1) Kommunalbestyrelsen vurderer, at ansøgeren ikke opfylder betingelserne for synsevne.
-
2) Lægen har angivet særlige forhold om ansøgerens helbred, som kræver supplerende vurdering.
-
3) Der er ansøgt om kørekort til kategori C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E, kørekort til erhvervsmæssig personbefordring eller kørekort med påtegning om godkendelse som kørelærer og lægeattesten indeholder oplysninger om ansøgerens høreevne.
Stk. 4 Færdselsstyrelsen kan kræve, at der fra en speciallæge eller andre fremskaffes en erklæring eller yderligere oplysninger, samt endvidere at ansøgeren i øvrigt medvirker til lægelige undersøgelser til afgørelse af, om kørekort kan udstedes eller eventuelt skal udstedes på særlige vilkår.
Stk. 5 Færdselsstyrelsen kan kræve, at ansøgeren aflægger en vejledende helbredsmæssig køretest, jf. § 73, til bedømmelse af, om kørekort kan udstedes eller eventuelt skal udstedes på særlige vilkår.
Stk. 6 Udgifterne i forbindelse med de i denne bestemmelse nævnte undersøgelser og køretesten afholdes af ansøgeren.
Foreligger der oplysninger, der viser, at ansøgeren er afhængig af brug af euforiserende eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer eller ikke er ædruelig, må kørekort ikke udstedes eller fornyes.
Stk. 2 Finder kommunalbestyrelsen, at der foreligger eller kan foreligge oplysninger som nævnt i stk. 1, sender kommunalbestyrelsen ansøgningen til Færdselsstyrelsen, der træffer afgørelse om, hvorvidt der kan udstedes kørekort til ansøgeren.
Stk. 3 Såfremt kørekort nægtes, skal anklagemyndigheden på begæring indbringe spørgsmålet for retten efter reglerne i straffelovens § 78, stk. 3.
Stk. 4 Bestemmelserne i § 34, stk. 4 og 6, finder tilsvarende anvendelse.
Færdselsstyrelsen kan tillade, at kørekort til langsomtkørende invalidekøretøj udstedes til en person, der er fyldt 15 år.