Bekendtgørelse om Danmarks Eksport- og Investeringsfonds grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1745 af 11. december 2023

I medfør af § 10, stk. 1, i lov nr. 871 af 21. juni 2022 om Danmarks Eksport- og Investeringsfond, akt nr. 9 af 22. oktober 2020 og akt. nr. 296 af 17. juni 2021 fastsættes:

Der er ingen senere ændringer til denne bekendtgørelse.

  • Ændringsbekendtgørelsen er implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er delvist implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er endnu ikke implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
Anvendelsesområde
§ 1

Bekendtgørelsen finder anvendelse for Danmarks Eksport- og Investeringsfonds grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet målrettet grønne projekter med eksportpotentiale.

Stk. 2 Definition af grønne projekter i den grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet følger politikken for finansiering og investering omfattet af Danmarks Grønne Fremtidsfond.

Ordningens rammer
§ 2

Danmarks Eksport- og Investeringsfonds grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet målrettes grønne og kommercielt bæredygtige projekter, hvor der vurderes at være gode muligheder for, at danske eksportører kan få en ordre, hvis projekterne realiseres. Projekter, der samtidig understøtter eksportalliancer af danske virksomheder, vil blive prioriteret.

Stk. 2 Med henblik på at åbne for nye markeder for eksport af grønne, danske løsninger kan Danmarks Eksport- og Investeringsfond blandt andet anvende ordningen til:

  • 1) Medfinansiering af analyser, undersøgelser og projektmodning, der understøtter åbning af nye eksportmarkeder for nye eller eksisterende produkter (projektmodningsfacilitet). Midlerne udmøntes via ansøgningsrunder, idet der ved vurderingen af ansøgninger skal lægges vægt på, i hvor høj grad projekterne forventes at danne basis for dansk eksport.

  • 2) Udsendelse af danske rådgivere og eksperter til lande, hvor Danmark har eksisterende myndighedsarbejde eller til andre lande, hvor der er potentielle eksportmuligheder. Udsendelse sker gennem Udenrigsministeriet, skønt ansættelsesforholdet ikke ændres. Den pågældende medarbejder er således hele tiden ansat i sin normale virksomhed i Danmark, mens ordningen giver den pågældende medarbejders arbejdsplads refusion for afholdte udgifter til løn og udsendelse mv.

  • 3) Udstationering af finansieringsrådgivere på danske ambassader, innovationskontorer mv. Den grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet kan anvendes til finansiering af opstart og udsendelse. Udsendelse sker gennem Udenrigsministeriet, som modtager normal betaling herfor.

Stk. 3 Danmarks Eksport- og Investeringsfond udarbejder en administrationspolitik for de forskellige delelementer i den grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet, jf. stk. 2. Administrationspolitikken skal udarbejdes i overensstemmelse med blandt andet statens regler for tilskudsadministration, statsstøttereglerne mv. og skal godkendes af Danmarks Eksport- og Investeringsfonds bestyrelse.

Stk. 4 Danmarks Eksport- og Investeringsfonds administration af den grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet følger Danmarks Eksport- og Investeringsfonds øvrige politik ift. corporate responsibility, skattepolitik mv.

Statsstøtte
§ 3

Administration af den grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet skal ske inden for rammerne af EU’s statsstøtteregler, herunder blandt andet gruppefritagelsesforordningens regler om gennemførlighedsundersøgelser og de-minimis-støtte.

Økonomi
§ 4

Der er til ordningen afsat en bevilling på 60,0 mio. kr. i 2020, 45,0 mio. kr. i 2021, 20,3 mio. kr. i 2022 og 21,4 mio. kr. i 2023, jf. § 08.33.17. samt § 08.33.13. på finansloven 2023. Af bevillingen på 45,0 mio. kr. i 2021 er 25,0 mio. kr. afsat specifikt til projektmodningsfaciliteten beskrevet i § 2, stk. 2, 1. pkt. Bevillingen er tildelt med akt nr. 9 af 22. oktober 2020, § 08.33.17.25. på finansloven 2021 og akt. nr. 296 af 17. juni 2021.

Stk. 2 Fordelingen af midler mellem indsatserne i ordningen, jf. § 2, stk. 2, er ikke fastlagt endeligt, da den bl.a. vil afhænge af efterspørgslen. Danmarks Eksport- og Investeringsfond vil imidlertid orientere Erhvervsministeriet, såfremt projektmodningsfaciliteten fylder mindre end 50 pct. af den samlede ordning, foruden de 25 mio. kr. afsat specifikt til projektmodningsfaciliteten i 2021, jf. stk. 1.

Stk. 3 Bevillingen dækker Danmarks Eksport- og Investeringsfonds forbundet med ordningen. De forventede administrationsomkostninger fremgår af bilag 1.

Tilsyn og revision
§ 5

Erhvervsministeriet fører tilsyn med Danmarks Eksport- og Investeringsfonds anvendelse af projekt- og markedsmodningsfacilitet som del af det almindelige tilsyn med Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Stk. 2 Danmarks Eksport- og Investeringsfond skal i deres regnskabssystemer holde separat regnskab for projekt- og markedsmodningsfaciliteten og skal senest fra regnskabsåret 2024 årligt aflægge separat regnskab med revisorerklæring med begrænset sikkerhed.

Stk. 3 Danmarks Eksport- og Investeringsfond har pligt til at holde erhvervsministeren orienteret om alle væsentlige forhold, herunder væsentlige afvigelser fra den forventede udvikling i projekt- og markedsmodningsfaciliteten.

Efterregulering
§ 6

Midler til projekt- og markedsmodningsfaciliteten skal være anvendt senest 8 år efter bevillingen er overført til Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Stk. 2 Der skal laves en opgørelse over ordningen senest 6 måneder efter udløbsdatoen for anvendelse af midlerne. En eventuel andel af midlerne, som ikke er anvendt, tilbagebetales til staten.

Ikrafttræden mv.
§ 7

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024.

Stk. 2 Bekendtgørelse nr. 1706 af 18. november 2021 om EKF Danmarks Eksportkredits grønne projekt- og markedsmodningsfacilitet.