Bilag 1

Bilag

Andre bilag

  • Bilag 1 (Definitioner)

  • Bilag 2 (Balanceskema)

  • Bilag 3 (Resultatopgørelsesskema for livsforsikringsvirksomheder)

  • Bilag 4 (Resultatopgørelsesskema for skadesforsikringsvirksomheder)

  • Bilag 5 (Resultatopgørelsesskema for koncerner)

  • Bilag 6 (Begreber, som anvendes af tværgående pensionskasser)

  • Bilag 7 (Måling af ejendommes dagsværdi)

  • Bilag 8 (Specifikation af oplysningskravene i § 107, stk. 4, 5, og 8, samt i § 108)

  • Bilag 9 (Femoversigt over hoved- og nøgletal for virksomheder, der driver livsforsikringsvirksomhed)

  • Bilag 10 (Femårsoversigt over hoved- og nøgletal for virksomheder, der driver skadesforsikringsvirksomhed)

  • Bilag 11 (Specifikation af aktiver og disses afkast)

  • Bilag 12 (Regler for udfyldelse af skemaet i bilag 11)

Definitioner
Bilag 1

1. Aktivt marked:

Et marked, i hvilket der finder transaktioner sted med et givet aktiv eller en given forpligtelse med tilstrækkelig hyppighed og volumen til, at der løbende kan udledes information om prisen.

2. Almennyttige uddelinger:

Almennyttige uddelinger defineres i relation til bæredygtighedsrapportering jf. § 144 a, stk. 15, som uddelinger, hvis formål er at fremme fællesskabets ideelle interesser uden, at formålet er at fremme kommercielle interesser. For at et formål kan anses for at være almennyttigt kræves, at formålet skal komme en videre kreds til gode. Formålet kan f.eks. vedrøre sociale, kunstneriske, miljømæssige, videnskabelige, humanitære, undervisningsmæssige, religiøse eller nationale formål.

3. Bæredygtighedsrapport:

Rapportering af oplysninger vedrørende bæredygtighedsspørgsmål i overensstemmelse med denne bekendtgørelses §§ 170-172.

4. Bæredygtighedsrapportering:

Redegørelse om oplysninger vedrørende bæredygtighedsspørgsmål i overensstemmelse med denne bekendtgørelses §§ 144 a og 144 b.

5. Bæredygtighedsspørgsmål:

Miljømæssige og sociale faktorer, menneskerettighedsfaktorer og ledelsesmæssige faktorer, herunder personalemæssige spørgsmål samt spørgsmål vedrørende respekt for menneskerettighederne og bekæmpelse af korruption og bestikkelse.

6. Captive-forsikringsselskaber og captive-genforsikringsselskaber:

a) Ved captive-forsikringsselskaber forstås selskaber defineret i artikel 13, nr. 2), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om adgang til udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II).

b) Ved captive-genforsikringsselskaber forstås selskaber defineret i artikel 13, nr. 5), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om adgang til udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II).

7. Finansiel leasing:

Leasingaftale, der overfører alle væsentlige risici og fordele forbundet med ejendomsretten til et aktiv uden hensyn til, om ejendomsretten overdrages ved leasingperiodens slutning eller ej.

8. Funktionel valuta:

Den valuta, der er gældende i de økonomiske omgivelser, som den regnskabsaflæggende virksomhed eller en enhed inden for denne primært opererer i.

9. Fælles kontrolleret virksomhed:

En fælles kontrolleret virksomhed er et joint venture, der indebærer etablering af en virksomhed på baggrund af en aftale mellem deltagerne, som fastlægger fælles bestemmende indflydelse på virksomhedens erhvervsmæssige aktivitet.

10. Ikke-monetære poster:

Aktiver og forpligtelser, der ikke er monetære poster.

11. Immaterielle nøgleressourcer:

Ressourcer uden fysisk substans, som virksomhedens forretningsmodel i afgørende grad afhænger af, og som er en kilde til virksomhedens værdiskabelse.

12. Input:

De data og antagelser, som markedsdeltagere ville anvende, når de skal prissætte et aktiv eller en forpligtelse, herunder data og antagelser om risici som eksempelvis:

a) Den risiko, der er forbundet med en bestemt værdiansættelsesteknik, der anvendes til at måle dagsværdier (eksempelvis en prismodel).

b) Den risiko, der er forbundet med de input, der anvendes i værdiansættelsesteknikken.

Input kan være observerbare eller ikke-observerbare.

13. Kategorier af virksomheder og koncerner:

I overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende beretninger for visse virksomhedsformer, defineres virksomhedsstørrelser for virksomheder hhv. koncerner, der i to på hinanden følgende regnskabsår på balancetidspunktet ikke overskrider de numeriske grænser for mindst to af følgende tre kriterier:

a) Mikrovirksomheder:

i. En balancesum på 3,5 mio. kr.,

ii. bruttopræmier på 7 mio. kr. og

iii. et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 10.

b) Små virksomheder:

i. En balancesum på 55 mio. kr.,

ii. bruttopræmier på 111 mio. kr. og

iii. et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 50.

c) Mellemstore virksomheder:

i. En balancesum på 195 mio. kr.,

ii. bruttopræmier på 391 mio. kr. og

iii. et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 250.

d) Store virksomheder: Virksomheder, der ikke er mikro-, små eller mellemstore virksomheder.

e) Balancesummen er summen af alle aktivposter.

f) Virksomheden skal anvende §§ 27 og 35 ved beregning af bruttopræmierne.

g) Det gennemsnitlige antal heltidsbeskæftigede beregnes så vidt muligt efter de regler, der er fastsat i medfør af § 143 i selskabsloven.

14. Monetære poster:

Likvide beholdninger samt aktiver og forpligtelser, herunder hensatte forpligtelser, der afregnes i fastlagte eller bestemmelige beløb.

15. Målinger til dagsværdi:

a) Niveau 1:

Målinger til dagsværdi, hvor offentlige priser på aktive markeder for identiske aktiver eller forpligtelser er tilgængelige på målingstidspunktet.

b) Niveau 2:

Målinger til dagsværdi, hvor andre direkte eller indirekte observerbare input end offentlige priser omfattet af niveau 1 er tilgængelige.

c) Niveau 3:

Målinger til dagsværdi, hvor input er ikke-observerbare.

16. Nærtstående parter:

a) Personer eller virksomheder, hvoraf den ene direkte eller indirekte har bestemmende eller betydelig indflydelse på den andens eller de andres driftsmæssige og finansielle ledelse, eller

b) Flere personer eller virksomheder, hvis driftsmæssige eller finansielle ledelse er underlagt bestemmende indflydelse af den samme person eller virksomhed.

17. Operationel leasing:

Leasingaftale, der ikke er finansiel leasing.

18. Præsentationsvaluta:

Den valuta, som et årsregnskab aflægges i.

19. Sikringsforhold:

a) Sikring af dagsværdi: En sikring mod risikoen for udsving i dagsværdien af et indregnet aktiv, en indregnet forpligtelse eller en aftalt ikke-indregnet fremtidig betaling for varer eller tjenesteydelser.

b) Sikring af betalingsstrømme: En sikring mod risikoen for ændringer i de betalingsstrømme, der er knyttet til indregnede aktiver eller forpligtelser, eller til meget sandsynlige fremtidige transaktioner, og som kan påvirke fremtidige regnskabsresultater.

c) Sikring af investeringen i en udenlandsk enhed.

20. Tilknyttede virksomheder:

En virksomheds dattervirksomheder, dets moderselskaber og disses dattervirksomheder.

21. Udlån og tilgodehavender:

Ikke-afledte finansielle aktiver med faste eller bestemmelige betalinger, der ikke prissættes på aktive markeder.

22. Valutakursforskelle:

Den forskel, der fremkommer ved omregning af et givet beløb i en valuta til en anden valuta ved forskellige valutakurser.

Årsrapportens elementer

23. Afledt finansielt instrument:

Et finansielt instrument,

a) hvis værdi ændres som følge af ændringer i en specifik rentesats, værdipapirkurs, råvarepris, valutakurs, pris- eller renteindeks, kreditvurdering, kreditindeks eller lignende variabler (kaldes undertiden det »underliggende«),

b) som ved indgåelse ikke kræver eller kun kræver begrænset nettoinvestering i forhold til andre typer kontrakter, der påvirkes på tilsvarende måde på ændrede markedsvilkår, og

c) som afregnes på et fremtidigt tidspunkt.

24. Aktiver:

Ressourcer, som er under virksomhedens kontrol som et resultat af tidligere begivenheder, og hvorfra fremtidige økonomiske fordele forventes at tilflyde virksomheden.

25. Domicilejendomme:

Grunde og bygninger, som virksomheden anvender i egen drift.

26. Eventualaktiver:

Et muligt aktiv, der hidrører fra tidligere begivenheder, hvis eksistens kun kan bekræftes ved, at der indtræffer eller ikke indtræffer en eller flere usikre fremtidige begivenheder, som ikke er under virksomhedens fulde kontrol.

27. Eventualforpligtelser:

a) En mulig forpligtelse, der hidrører fra tidligere begivenheder, hvis eksistens kun kan bekræftes ved, at der indtræffer eller ikke indtræffer en eller flere usikre fremtidige begivenheder, som ikke er under virksomhedens fulde kontrol, eller

b) en aktuel forpligtelse, der hidrører fra tidligere begivenheder, men som ikke er indregnet, idet

i. det ikke er sandsynligt, at indfrielse af forpligtelsen vil medføre et træk på virksomhedens økonomiske ressourcer, eller

ii. forpligtelsens størrelse ikke kan måles med tilstrækkelig pålidelighed.

28. Finansiel forpligtelse:

En forpligtelse i form af

a) en kontraktmæssig pligt til at overdrage likvide beholdninger eller et andet finansielt aktiv til en anden part eller

b) en kontraktmæssig pligt til at udveksle finansielle instrumenter med en anden part på potentielt ugunstige betingelser på vurderingstidspunktet.

29. Finansielt aktiv:

Et aktiv i form af

a) likvide beholdninger,

b) en kontraktmæssig ret til at modtage likvide beholdninger eller et andet finansielt aktiv fra en anden part,

c) en kontraktmæssig ret til at udveksle finansielle instrumenter med en anden part på potentielt gunstige betingelser på vurderingstidspunktet eller

d) en anden virksomheds egenkapitalinstrumenter.

30. Finansielt instrument:

En kontrakt, som udgør et finansielt aktiv i en virksomhed og en finansiel forpligtelse for en anden part eller et egenkapitalinstrument i en anden virksomhed.

31. Forpligtelser:

Eksisterende pligter for virksomheden opstået som resultat af tidligere begivenheder, og hvis indfrielse forventes at medføre afståelse af økonomiske ressourcer.

32. Hensat forpligtelse:

Et beløb, der dækker forpligtelser, som er uvisse med hensyn til størrelse og/eller afviklingstidspunkt.

33. Indtægter:

Stigninger i økonomiske fordele i regnskabsperioden i form af tilgang eller værdistigning af aktiver eller fald i forpligtelser, som medfører stigning i egenkapitalen. I indtægter indgår dog ikke indskud fra ejere.

34. Investeringsejendomme:

Grunde og bygninger erhvervet med henblik på at opnå afkast af den investerede kapital i form af løbende driftsafkast og/eller kapitalgevinst ved videresalg.

35. Omkostninger:

Fald i økonomiske fordele i regnskabsperioden i form af afgang eller værdiforringelse af aktiver eller stigning i forpligtelser, som medfører fald i egenkapitalen. I omkostninger indgår dog ikke udlodning eller uddeling til ejere.

Måling

36. Amortiseret kostpris:

Det beløb som et finansielt aktiv eller en finansiel forpligtelse blev målt til ved første indregning med

a) fradrag af afdrag

b) tillæg eller fradrag af den samlede afskrivning på forskellen mellem det oprindeligt indregnede beløb og det beløb, der forfalder ved udløb, og

c) fradrag af nedskrivning.

Afskrivningerne beregnes ved hjælp af den effektive rentemetode.

37. Dagsværdi:

Den pris, der vil blive modtaget ved salg af et aktiv, eller som skal betales for at overdrage en forpligtelse ved en normal transaktion mellem markedsdeltagere på målingstidspunktet.

38. Genindvindingsværdi:

Det højeste af et aktivs nettosalgspris og dets nytteværdi. Nytteværdien er nutidsværdien af de forventede fremtidige betalingsstrømme, som aktivet forventes at afstedkomme ved fortsat anvendelse og ved afhændelse ved udgangen af dets brugstid.

Forsikringsbegreber

39. Akkumuleret værdiregulering:

Forskellen mellem Forsikringsmæssige hensættelser for livsforsikrings- og investeringskontrakter i alt, efter Kollektive bonuspotentiale er fratrukket, og Retrospektive hensættelser.

40. Afløbsresultat:

Forskellen mellem

a) erstatningshensættelserne i balancen ved regnskabsårets begyndelse, reguleret for valutaomregningsforskelle og diskonteringseffekter, og

b) summen af de i regnskabsåret udbetalte erstatninger og den del af erstatningshensættelserne, der vedrører skader indtruffet i tidligere regnskabsår.

Driver selskabet indirekte forsikring, skal afløbsresultatet for de i tidligere regnskabsår resultatførte præmieindtægter og provisioner for denne forretning indgå i afløbsresultatet.

41. Bedste skøn:

Et sandsynlighedsvægtet gennemsnit af de betalingsstrømme, der foranlediges af en given kontrakt. Ved vurderingen tages i videst muligt omfang hensyn til relevante aktuelle priser i markedet og pålidelige, opdaterede data.

42. Cedent:

En forsikrer, som har købt eller efterspørger genforsikringsdækning.

43. Combined ratio:

Summen af erstatningsprocenten, jf. pkt. 45, omkostningsprocenten, jf. pkt. 66, og nettogenforsikringsprocent, jf. pkt. 65.

44. Erstatningsfrekvensen:

Antallet af indtrufne skader i regnskabsperioden i forhold til det gennemsnitlige antal af forsikringskontrakter, som var i kraft i regnskabsperioden.

45. Erstatningsprocent:

Forholdet mellem erstatningsudgifter og præmieindtægter i skadesforsikring. Præmieindtægterne reduceres med bonus og præmierabatter.

46. Fakultativ indirekte forsikring:

Indirekte forsikring for individuelle risici, hvor genforsikreren bevarer muligheden for at acceptere eller afvise hver risiko, som udbydes af cedenten, jf. pkt. 42.

47. Forsikringsaktiver:

En forsikringsvirksomheds nettorettigheder under en forsikringskontrakt.

48. Forsikringsbegivenhed:

En usikker fremtidig begivenhed, som er dækket af en forsikringskontrakt, og som medfører forsikringsrisiko.

49. Forsikringsforpligtelser:

En forsikringsvirksomheds nettoforpligtelser under en forsikringskontrakt, jf. pkt. 50.

50. Forsikringskontrakt:

En kontrakt, hvorefter en part (forsikringsvirksomheden) påtager sig betydelig forsikringsrisiko fra en anden part (forsikringstageren, jf. pkt. 53) ved at indvillige i at kompensere forsikringstageren, hvis en specificeret uvis fremtidig begivenhed (forsikringsbegivenheden, jf. pkt. 48) har en ugunstig virkning for forsikringstageren, jf. pkt. 53.

51. Forsikringsmæssige hensættelser:

De forsikringsmæssige hensættelser svarer til passivpost III, Hensættelser til forsikrings- og investeringskontrakter, i alt.

52. Forsikringsrisiko:

Risiko, bortset fra finansiel risiko, som overføres fra forsikringstageren, jf. pkt. 53, til udstederen af en forsikringskontrakt, jf. pkt. 50.

53. Forsikringstager:

Den part, som har ret til kompensation under en forsikringskontrakt, jf. pkt. 50, hvis en forsikringsbegivenhed, jf. pkt. 48, indtræffer.

54. Fortjenstmargen:

En komponent i værdien af en forsikrings- eller investeringskontrakt, der repræsenterer nutidsværdien af virksomhedens endnu ikke indtjente fortjeneste på kontrakten, og som forventes indregnet i resultatopgørelsen i takt med, at virksomheden yder forsikringsdækning og eventuelle andre ydelser under kontrakten.

55. Garanterede ydelser:

Nutidsværdien af de ydelser, der er garanteret en forsikringstager eller en part i en investeringskontrakt samt nutidsværdien af de forventede fremtidige udgifter til administration af kontrakten med fradrag af nutidsværdien af de aftalte fremtidige præmier. Garanterede ydelser opgøres under hensyn til forsikringstagerens eller kontraktpartens udnyttelse af optioner som tilbagekøb eller præmieophør.

56. Gennemsnitlig erstatning for indtrufne skader:

Andelen af de samlede erstatninger i forhold til antallet af erstatninger i regnskabsperioden.

57. Gennemsnitsrenteprodukter:

Livsforsikringer eller investeringskontrakter omfattet af klasse I og klasse VI i klassifikationen over de produkttyper, livsforsikringsselskaber kan have koncession til at udstede, jf. bilag 2 i lov om forsikringsvirksomhed.

58. Individuelle bonuspotentialer:

Den del af værdien af forsikringstagernes bonusret, der er indeholdt i retrospektive hensættelser, jf. pkt. 69.

59. Investeringskontrakt:

En kontrakt, som forsikringsvirksomheden har koncession til at udstede, jf. bilag 2 i lov om forsikringsvirksomhed, men som ikke indeholder tilstrækkelig forsikringsmæssig risiko til at være omfattet af definitionen af forsikringskontrakter, jf. pkt. 50.

60. Kollektivt bonuspotentiale:

Den del af værdien af forsikringstagernes bonusret, jf. pkt. 75, der ikke er fordelt til de enkelte forsikringer.

61. Livsforsikringsaktiver:

En forsikringsvirksomheds nettorettigheder under en livsforsikringskontrakt.

62. Livsforsikringsforpligtelser:

En forsikringsvirksomheds nettoforpligtelser under en livsforsikringskontrakt.

63. Livsforsikringskontrakt:

En forsikringskontrakt, som er omfattet af definitionen af forsikringskontrakter, jf. pkt. 50, og som forsikringsvirksomheden har koncession til at udstede, jf. bilag 2 i lov om forsikringsvirksomhed.

64. Markedsrenteprodukter:

Forsikringer eller investeringskontrakter tilknyttet investeringsfonde, jf. klasse III i klassifikationen over de produkttyper, livsforsikringsselskaber kan have koncession til i bilag 2 i lov om forsikringsvirksomhed.

65. Nettogenforsikringsprocent:

Forholdet mellem genforsikringsresultat og præmieindtægter. Præmieindtægterne reduceres med bonus og præmierabatter.

66. Omkostningsprocent:

Forholdet mellem forsikringsmæssige driftsomkostninger og præmieindtægter i skadesforsikring. Præmieindtægterne reduceres med bonus og præmierabatter. De forsikringsmæssige driftsomkostninger opgøres til summen af resultatposterne 5.1. Erhvervelsesomkostninger og 5.2. Administrationsomkostninger, jf. bilag 4, med fradrag af afskrivninger og driftsomkostninger på domicilejendomme og med tillæg af beregnede omkostninger (husleje) vedrørende domicilejendomme baseret på en beregnet markedsleje. Justeringen vedrørende domicilejendomme skal kun omfatte den andel af afskrivninger og driftsomkostninger, der vedrører forsikringsdriften.

67. Operating ratio:

Beregnes som combined ratio, jf. pkt. 43, men baseret på erstatnings-, omkostnings- og nettogenforsikringsprocenter, hvor det allokerede investeringsafkast, svarende til det beløb, der er opført under forsikringsteknisk rente i resultatopgørelsen (jf. post 2 i bilag 4) er lagt til præmieindtægter i nævneren.

68. Relativt afløbsresultat:

Afløbsresultatet, jf. pkt. 40, i forhold til de primohensættelser, det vedrører.

69. Retrospektive hensættelser:

Indbetalte præmier med fradrag af udbetalte ydelser, betaling for omkostninger, regulering for risiko og med tillæg af tilskrevet rente m.v. på den enkelte forsikring.

70. Risikomargen:

Det beløb, som virksomheden på markedet må forventes at skulle betale til en erhverver af virksomhedens bestand af forsikringer, for at denne vil påtage sig risikoen for, at omkostningerne ved at afvikle bestanden afviger fra nutidsværdien af bedste skøn over de betalingsstrømme, der afvikler bestanden.

71. Ristornerede præmiebeløb:

Tilbagebetalte præmiebeløb, for eksempel når en forsikring ophører i løbet af en præmieperiode.

72. Skadesforsikringsaktiver:

En forsikringsvirksomheds nettorettigheder under en skadesforsikringskontrakt.

73. Skadesforsikringsforpligtelser:

En forsikringsvirksomheds nettoforpligtelser under en skadesforsikringskontrakt.

74. Skadesforsikringskontrakt:

En forsikringskontrakt, der både er omfattet af definitionen af forsikringskontrakter, jf. pkt. 50, og de forsikringsklasser, der er nævnt i bilag 1 i lov om forsikringsvirksomhed.

75. Værdien af bonusret:

Den del af værdien af en bestand af livsforsikringer eller investeringskontrakter, som fremkommer, når nutidsværdien af fremtidige ydelser opgjort på det anvendte beregningsgrundlag er fratrukket. Værdien af bonusret består af individuelle bonuspotentialer, jf. pkt. 58, og kollektivt bonuspotentiale, jf. pkt. 60.